Izraleski i iranski ambasador pri UN razmijenili optužbe tokom zasjedanja Vijeća sigurnosti

Svijet 15. apr 202407:39 0 komentara
Vijeće sigurnosti UN-a (Shutterstock)

Izraelski i iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama (UN) osudili su akcije jedni drugih tokom hitne sjednice Vijeća sigurnosti, sazvane u cilju razmatranja iranskog napada na Izrael.

Ambasador Izraela pri UN Gilad Erdan rekao je da Iran „mora biti zaustavljen prije nego što gurne svijet na tačku bez povratka, u regionalni rat koji može da eskalira u svjetski rat“.

Erdan je optužio Iran da traži svjetsku dominaciju i da je njegov napad dokazao da Teheran „nema brige, ni za islam ni za muslimane“, prije nego što je uzeo tablet kako bi prikazao video snimak izraelskog presretanja iranskih dronova iznad džamije Al-Aksa u Jerusalimu.

Erdan je pozvao Savet bezbjednosti da klasifikuje Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) kao terorističku organizaciju. „Sada se mora preduzeti akcija, ne za Izrael, ne za region, već za cijeli svijet. Zaustavite Iran danas“, rekao je on.

Iranski ambasador pri UN Amir Said Iravani rekao je da je operacija njegove zemlje bila „isključivo u primjeni inherentnog prava Irana na samoodbranu, kako je predviđeno članom 51 Povelje Ujedinjenih nacija i priznato međunarodnim pravom”. Takođe je dodao da Iran nikada ne želi da doprinese prelivanju sukoba u regionu, niti želi da eskalira ili širi tenzije na cijeli region.

Napad Teherana se očekivao od navodnog izraelskog napada na iranski diplomatski kompleks u Siriji ranije ovog mjeseca.

Iravani je dodao da Iran „nema namjeru da se upušta u sukob sa SAD u regionu“, ali je upozorio da će Iran iskoristiti svoje „inherentno pravo na proporcionalan odgovor“ ako SAD pokrenu vojnu operaciju protiv „Irana, njegovih građana ili njegovu bezbjednost“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!