“Javno ubijena novinarka i ranjen njen kolega, cilj je bio ušutkati glas istine”

Svijet 11. maj 202212:11 > 12:19
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Ambasada Države Palestine u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem su osudili ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh koja je ubijena kada su izraelski vojnici otvorili vatru dok je izvještavala o sukobima u sektoru Jenin na Zapadnoj obali.

“Sa velikom tugom, bolom i gordinom Ambasada Palestine i ambasdor Palestine u Bosni i Hercegovini obavještavaju o pogibiji velike novinarke gdje Shireen Abu Akleh, dopisnice satelitskog kanala Al Jazeera, dok je izvještavala o upadu vojske izraelskog cionističkog okupatora u kamp Jenin jutros 11.05.2022. godine, gdje je mučki ubijena i hladnokrvno pogubljena dok je nosila novinarski prsluk, a bila je poznata kao reporterka, te je teško ranjen njen kolega Ali Samoudi također u pokušaju da ga se ubije i to usred dana, javno i otvoreno”, saopćili su iz Ambasade, dodajući:

“Ovaj gnusni zločin koji osuđujemo je dio svakodnevnih ubistava od strane snaga izraelskog okupatora koje provodi nad našim palestinskim narodom iscrpljenim pod okupacijom, ugnjetavanjem i represijom, a naročito u vrijeme kada smo blizu 74. godišnjice Nakbe koju su počinile cionističke bande protiv našeg naroda, podržane od strane svjetskih kolonizatorskih sila”.

Trži se od cijele međunarodne zajednice da osudi ovaj gnusni zločin protiv jedne velike palestinske novinarke i medijske ličnosti budući da je cilj bio ušutkati glas istine.

“Svakodnevni zločini izraelskog okupatora ne smiju proći nekažnjeno i bez pravde za narod ugnjetavan i potlačen već,74 godine pa sve do danas. Krajnje je vrijeme da se prestane sa dvostrukim aršinima i mjerenjem dvostrukim mjerilima spram ovog tiranskog okupatora i njegovih konstantnih svakodnevnih zločina protiv našeg palestinskog naroda”, zaključili su u saopćenju iz Ambasade Države Palestine u Bosni i Hercegovini.

Novinarka Al Jazeera Shireen Abu Akleh ubijena je kada su izraelski vojnici otvorili vatru dok je izvještavala o sukobima u sektoru Jenin na Zapadnoj obali.

I arapski kanal Al Jazeera i palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdili su smrt novinarke.

Jenin je uporište palestinskih oružanih frakcija na sjeveru okupirane Zapadne obale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar