Kakvo taktičko nuklearno oružje Rusija ima?

Svijet 24. sep 202207:38 0 komentara
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Vladimir Putin je izjavio da je spreman posegnuti za nuklearnim oružjem u obrani ruskog teritorija. Njegove riječi još jednom su rasplamsale strahove diljem svijeta da bi ruski predsjednik zaista mogao narediti malu "taktičku" nuklearnu eksploziju u Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Putina, rekavši da bi to bila najveća vojna eskalacija još od Drugog svjetskog rata. Može li ruska vojska koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini i kolika je prijetnja?

Što je uopće taktičko nuklearno oružje?

Taktičko nuklearno oružje su mali nuklearni eksplozivi, skupa s vozilima, dizajnirani za upotrebu na bojištima ili limitirani nuklearni napad. Oni uništavaju mete na ograničenom području i ne izazivaju radioaktivnu kontaminaciju velikih razmjera, piše BBC Russia.

Moć najmanje taktičke nuklearne bojeve glave je do jedne kilotone TNT-a (drugim riječima, moć eksplozije nije veća od eksplozije 1.000 tona dinamita). Najveća taktička nuklearna bojeva glava nosi moć jednaku kao 100 kilotona dinamita.

Strateško nuklearno oružje mnogo je moćnije – do 1.000 kilotona. Strateško oružje koristi se na većim udaljenostima: riječ je o tisućama kilometara. Najrazornija termonuklearna eksplozija u povijesti – sovjetska Car bomba – iznosila je više od 58 megatona. Snaga američke atomske bombe bačene na Hirošimu iznosila je 15 kilotona.

Kakvo taktičko nuklearno oružje Rusija ima?

Prema podacima američkih obavještajaca, Rusija ima otprilike 2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja. Taktičke nuklearne bojeve glave mogu biti postavljene na razne vrste projektila koji se također koriste zajedno s konvencionalnim bojevim glavama, kao što su taktičke ili krstareće rakete ili čak granate.

Taktičko nuklearno oružje također može biti lansirano iz brodova ili aviona – takve bojeve glave instaliraju se na rakete, torpeda ili morske mine. SAD tvrdi da je Rusija mnogo investirala u razvoj upravo takvog oružja posljednjih godina, poboljšavajući njihov domet i točnost.

Je li se taktičko nuklearno oružje ikad koristilo?

Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišteno u stvarnom vojnom sukobu. Nuklearne velesile kao što su SAD ili Rusija vjeruju da je konvencionalno moderno oružje dostatno za postizanje taktičkih ciljeva.

Također, nijedna nuklearna velesila dosad nije bila spremna riskirati započinjanje nuklearnog rata korištenjem taktičkog nuklearnog oružja. Ipak, Rusija bi mogla biti spremnija koristiti taktičko nuklearno oružje nego veće strateške projektile.

“Možda oni to ne vide kao prelazak granice u korištenje nuklearnog oružja,” kaže Patricia Lewis, čelnica međunarodnog programa za sigurnost pri britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne poslove (čije aktivnosti je Rusija proglasila “nepoželjnima” na svom teritoriju). “Za njih, to oružje je dio konvencionalnog arsenala,” dodaje Lewis.

Bismo li trebali biti zabrinuti zbog šansi da će Putin upotrijebiti nuklearno oružje?

U veljači 2022., netom prije početka invazije na Ukrajinu, Putin je ruske strateške nuklearne snage postavio na stanje “posebne bojne dužnosti” i naredio njihove vježbe.

Nedavno je, referirajući se na nuklearno oružje, izjavio: “Pod prijetnjom teritorijalnom integritetu naše zemlje, da bismo zaštitili Rusiju i naš narod, sigurno ćemo iskoristiti sve što imamo na raspolaganju. Ovo nije blef.”

Rusija planira anektirati regije koje je okupirala na jugu i istoku Ukrajine. Da bi to postigla, tamo je naredila održavanje izmišljenih, potpuno nelegitimnih “referenduma”, temeljem kojih će Kremlj vjerojatno najaviti aneksiju teritorija Rusiji. S tim na umu, predsjednik Putin izjavio je da je spreman braniti “teritorijalni integritet” zemlje (uključujući ilegalno anektirane dijelove Ukrajine) “svim sredstvima.”

Američki obavještajci takve postupke vide kao znak da Putin pokušava zaprijetiti Zapadu i tako spriječiti da Ukrajina dobije pomoć pri oslobađanju svog teritorija. Ne tumače njegove riječi kao planiranje početka nuklearnog rata.

Neki se pak boje da bi Rusija, ako nastavi nizati poraze na bojišnici, mogla biti u kušnji da lansira taktičko oružje male snage u Ukrajini i tako “promijeni pravila igre,” iziđe iz pat-pozicije ili izbjegne poraz.

James Acton, stručnjak za nuklearnu energiju na američkom Carnegie Endowmentu, kaže: “Apsolutno sam zabrinut da bi u takvim okolnostima Putin mogao koristiti nuklearno oružje – najvjerojatnije u Ukrajini – da bi tako sve zastrašio i dobio što želi. Ali, nismo još stigli do te točke.”

Koja je reakcija SAD-a?

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Rusiju da se suzdrži od korištenja nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini. U intervjuu za CBS News, Biden je izjavio da bi takvi postupci “promijenili lice rata više nego što išta što se dogodilo od kraja Drugog svjetskog rata,” i dodao: “Za to će biti posljedica.”

Teško je reći kako bi SAD ili NATO reagirali na bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja. S jedne strane, možda neće željeti dodatno eskalirati sukob i pokušati izbjeći rizik totalnog nuklearnog rata. S druge strane, vjerojatno će htjeti povući neke granice oko svega što se događa.

Još jedna zemlja, Kina, može Rusiju spriječiti u korištenju taktičkog nuklearnog oružja.

“Rusija je vrlo ovisna o potpori Kine,” kaže Heather Williams, stručnjakinja za atomsku energiju na londonskom King’s Collegeu.

“Ali Kina dijeli doktrinu da nitko ne smije koristiti nuklearno oružje prvi. Kad bi Putin koristio taktičko nuklearno oružje, Kina bi ga teško mogla podržati. Ako bi se odlučio za taj korak, vjerojatno bi izgubio Kinu,” kaže Williams.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!