Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana u ponedjeljak navečer u Windsoru

Svijet 15. sep 202216:05 0 komentara
Chris Radburn/Pool/AFP

Britanska kraljica Elizabeta II. bit će pokopana u ponedjeljak u 19,30 sati po mjesnom vremenu na privatnoj ceremoniji u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, na zapadnoj periferiji Londona, nakon državnog pogreba ujutro, objavila je u četvrtak Buckinghamska palača.

U petak navečer, također u 19,30 sati po mjesnom vremenu (20,30 po srednjoeuropskom), njezina djeca, uključujući novog kralja Charlesa III., okupit će se na još jednom bdijenju pored njezina lijesa koji je izložen u Westminsterskoj palači u Londonu.

Kraljica je umrla 8. rujna u dobi od 96 godina u Škotskoj. Vladala je više od 70 godina.

Državni pogreb, prvi od smrti Winstona Churchilla 1965., održat će se u 11 sati po mjesnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom) u Westminsterskoj opatiji u nazočnosti 2000 uzvanika, uključujući stotine stranih dužnosnika i članova kraljevskih obitelji.

Nazočno će biti i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u lipnju ove godine, u prvom redu zdravstveni djelatnici angažirani u pandemiji covida-19, objavio je premijerkin ured.

Lijes će nakon toga biti prebačen u kapelu sv. Jurja u dvorcu Windsor.

Misa će se održati u 16 sati (17 po srednjoeuropskom vremenu) u nazočnosti više od 800 ljudi, a sam pokop rezerviran je za najuužu obitelj, bez fotografa i kamera.

Kraljica će počivati u kapelici kralja Jure VI., gdje se nalaze njezin otac i majka, kao i pepeo njezine sestre princeze Margaret.

Onamo će biti prebačen i lijes njezina supruga, princa Philipa, koji se sada nalazi u kraljevskoj grobnici.

Charles III. u nedjelju će održati prijem za šefove države koji su stigli na kraljičin pogreb.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!