Kriminalna grupa navodno prisiljavala Ukrajinke na prostituciju u inostranstvu

Svijet 07. jul 202216:20 > 16:22
Screenshot

Istražitelji u Ukrajini tvrde da su otkrili kriminalnu grupu koja je prisiljavala žene na seksualni rad u inostranstvu, tako što ih je namamljivala lažnim oglasima za legitimno zapošljavanje.

Nakon što zaustavili jednu od žrtava koja je pokušavala da pređe granicu, policajci u Kijevu su uhapsili osumnjičenog za kojeg se smatra da je vođa organizovane kriminalne grupe.

Žrtva, 21-godišnjakinja i samohrana majka jednog dječaka, izgubila je posao zbog rata i spremala se da pređe u Mađarsku, otputuje u Beč i da se odatle ukrca na let za Istanbul, gdje je vjerovala da je čeka legitiman posao.

Nakon što su je spasili, tužioci su uhapsili 31-godišnjeg osumnjičenog. Članovi grupe koja bazirana u Kijevu su navodno regrutovali izvestan broj ugroženih ukrajinskih žena nakon početka ruske invazije, tako što ih namamljivala lažnim ponudama za posao. Vjeruje se da bi žene zatim bivale poslane u Tursku, te prisiljavane na seksualni rad.

U kući osumnjičenog, tužioci su pronašli hiljade dolara u gotovini, kreditne kartice, od kojih su neke registrovane u Kini. Također je pronađena bilježnica u kojoj je, po pisanju Guardiana, osumnjičeni vodio evidenciju o ženama i njihovim aktivnostima u Turskoj.

“Od početka rata mnoge žene u Ukrajini trpe finansijske poteškoće. Mnoge su ostale bez posla. Bilo je jako teško, posebno samohranim majkama. U jednom od gradova u Kijevskoj oblasti, grupa muškaraca uspostavila je nekoliko Telegram kanala pod nazivom “Sastanci”, “Upoznajte svog budućeg muža” ili “Eskort servis” gdje su regrutovali ove žene. Koristeći njihovu ranjivu situaciju, nudili su im poslove u Turskoj,” izjavio je Oleh Tkalenko, viši tužilac za regiju Kijev koji je vodio istragu.

Prema tvrdnjama tužioca, ženama je nuđen posao da budu pratnja bogatim muškarcima na prestižnim događajima.

“Kada bi žene stigle tamo, bavile bi se prostitucijom. Bile su prevarene”, objasnio je Tkalenko.

U ovom trenutku tužioci ne znaju koliko je žena primorano na seksualni rad i poslano u Tursku i navodno druge zemlje EU. Najmanje 10 ženskih imena je navedeno u bilježnici osumnjičenog.

Od početka ruske invazije, organizacije za ljudska prava upozoravaju da su žene i djeca koje bježe iz Ukrajine u Poljsku na meti kriminalnih grupa koje se bave seksualnom eksploatacijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare