Majka Ramzana Kadirova na listi EU sankcija zbog pomaganja ruske invazije na Ukrajinu

Svijet 24. jun 202422:40 0 komentara
Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov (REUTERS/Christoper Pike)

Aimani Kadyrova, 70-godišnja majka čečenskog ratnog zapovjednika Ramzana Kadyrova, našla se među gotovo 70 pojedinaca i 47 kompanija koje su pomagale rusku invaziju na Ukrajinu, a koje je Vijeće Europske unije u ponedjeljak uvrstilo na svoj popis pojedinačnih sankcija.

Svima njima prijeti zamrzavanje imovine i zabrana putovanja i tranzita kroz EU, kao i zabrana legalnog poslovanja u bloku.

Kadirova je predsjednica Zaklade Kadirov, koja vodi programe preodgoja za ukrajinsku djecu i tinejdžere koje su ruske snage otele iz okupirane Ukrajine.

Prema popisu EU, zaklada prisiljava ukrajinsku djecu na vojnu obuku u pokušaju da ih otuđi od njihove domovine i rodbine.

“Nadalje, Zaklada Kadyrov daje financijske poticaje porodicama čečenskih boraca uključenih u ruski agresorski rat protiv Ukrajine kako bi privukla nove dobrovoljce i zadržala motivaciju onih koji se već bore”, navodi se u odluci Vijeća EU.

Kadirov – blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina – ranije je emotivno reagirao kada je njegova majka sankcionirana. Prošle godine, nakon što su SAD uvele financijske sankcije i zabranu putovanja Kadirovu, čečenski čelnik snimio je video u kojem se bunio protiv mjera i zahtijevao njihovo ukidanje.

“Ukinite svoje sankcije i to brzo! Ili… neću vam oprostiti sankcije protiv moje majke”, rekao je tada Kadirov.

Osim Kadirova i desetaka ruskih poslovnih ljudi i zvaničnika, novi popis sankcija EU uključuje ruske propagandiste, glumce, pa čak i kantautora Shamana.

Šamanova hit pjesma, “Ja sam Rus”, postala je neslužbena himna ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je označila ruske propagandiste kao prioritetne kandidate za sankcije EU u novom paketu, rekao je za POLITICO Vladyslav Vlasiuk, savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika i koordinator Yermak-McFaulove međunarodne skupine za sankcije.

“Sankcioniranje propagandista bila je snažna odluka EU, budući da oni puno doprinose ruskim ratnim naporima”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!