Menachem Rosensaft: Netanyahuovo vodstvo prepreka budućnosti Izraela

Svijet 25. jun 202421:01 0 komentara
Ron Adar / Zuma Press / Profimedia

U oštroj kritici vodstva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Menachem Z. Rosensaft, pomoćni profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell i generalni savjetnik emeritus Svjetskog jevrejskog kongresa, iznosi sumornu procjenu trenutne političke putanje Izraela.

“Problem s Netanyahuom je što sam prilično siguran da on ne želi dogovor ni pod kojim okolnostima,” kaže Rosensaft, “čak i ako bi to dovelo do povratka talaca koji su još živi, jer bi ga svaka pauza u ratu prisilila da napusti ured. Pritisci na njega da raspiše nove izbore svakodnevno rastu, a on zna da bi te izbore loše izgubio.”

Rosensaft kritikuje Netanyahuove prioritete, tvrdeći: “Njegov prioritet nije ni spasiti taoce niti pružiti sigurnost Izraelu. Ono što mu je važno — možda jedino što mu je zaista važno — jeste da ostane premijer bez obzira na cijenu za zemlju.”

Rosensaftova osuda proteže se i na Netanyahuove saveznike, posebno imenujući ultranacionalističke ministre Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira. “Ultranacionalistički ministri poput Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira, koji vjeruju u jevrejsku supremaciju nad Zapadnom obalom i Gazom, jednako su destruktivna sila kao i podjednako ekstremistički palestinski ideolozi koji žele da država Izrael nestane. A oni naseljenici na Zapadnoj obali koji se upuštaju u nasilje, često smrtonosno nasilje, protiv palestinskih civila na Zapadnoj obali su teroristički kriminalci koji krše svaku normu civiliziranog društva.”

Povlači oštru paralelu između ovih figura i istorijskih fašističkih pokreta, rekavši: “Ne bih analogizirao Smotricha i Ben-Gvira s nacistima — barem ne još — ali su vrlo slični reinkarnaciji fašista iz 1920-ih i 1930-ih, i zloslutnim pandanima rastućim krajnje desničarskim političkim pokretima u drugim dijelovima svijeta. Kao takvi, oni su egzistencijalna prijetnja demokratskim vrijednostima na kojima je Izrael stvoren. Isto vrijedi i za Netanyahua koji je započeo kao njihov zaštitnik, a sada je njima dužan za svoje svakodnevno političko preživljavanje. On je s njima sklopio faustovski dogovor i savršeno je spreman povući cijelu zemlju sa sobom u čistilište.”

Razmišljajući o istorijskom kontekstu Izraela, Rosensaft poziva riječi Nahuma Goldmanna, dugogodišnjeg predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa i Svjetske cionističke organizacije. “Unutar manje od dva mjeseca nakon Šestodnevnog rata u junu 1967., Nahum Goldmann…upozorio je da Izrael ne može opstati kao Sparta Bliskog Istoka. Bio je u pravu tada, i njegove riječi danas proročki odjekuju.”

Rosensaft poziva na temeljnu promjenu vodstva, zagovarajući vladu spremnu da provede rješenje s dvije države. “Ono što Izraelu očajnički treba je novo vodstvo — ili možda povratak prethodnog vodstva — koje će biti spremno sarađivati s onim Palestincima koji prihvataju princip rješenja s dvije države — jedini održiv način za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba. To je nešto što je Netanyahu odbijao i kategorički odbija učiniti.”

Put naprijed, prema Rosensaftu, ovisi o političkoj hrabrosti unutar Netanyahuove koalicije. “Mase Izraelaca koje protestuju protiv vlade žele da on ode, ne danas, nego juče. Međutim, bit će potrebno da pet članova Knesseta iz Netanyahuove koalicije shvate da je on kamen oko vrata Izraelu, i da imaju hrabrosti djelovati po tom saznanju. Jedina nada za Izrael da se izvuče iz trenutne kaljuže je da ga i njegovu Likud stranku izbaci iz ureda.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!