Pakao u SAD-u: ‘Ne mogu vjerovati da su to ljudi, pretvaraju se u zombije…’

Svijet 29. maj 202314:03 0 komentara
Printscreen / The Sun

Ovisnost o drogama pustoši nekoć mirno susjedstvo, a ovisnike pretvara u zombije. Sredstvo za umirivanje životinja naziva Xylazine, na ulici poznato kao tranq, pronašlo je put do ilegalnih skladišta fentanila u Philadelphiji, prenosi The Sun.

Kako prenosi The Sun, Tranq je smrtonosni sedativ koji se koristi za pojačavanje učinka heroina, fentanila ili kokaina. Na snimci se mogu vidjeti stanovnici sjeveroistočne gradske četvrti Kensington kako ušmrkavaju, puše, ubrizgavaju ili udišu drogu. Ksilazin nije pogodan za korištenje u ljudskoj medicini, a veterinari ga koriste za uspavljivanje velikih životinja poput losova, jelena i konja prije hirurških zahvata.

Jedna od najgorih nuspojava korištenja ksilazina su otvorene rane koje se mogu inficirati i dovesti o amputacija ako se ne liječe pravilno. Bivša ovisnica o tranqu rekla je za The Sun da ju je droga natjerala da odreže dijelove trule kože u očajničkom pokušaju da sačuva udove.

“Rane na rukama su postale crne i nekrotične, a zbog osuđivanja u bolnici počela sam sama rezati crnu kožu. Ne bih to nikome preporučila jer sam si tako prerezala tetivu ne znajući što radim”, rekla je.

Korisnici tranqa često nisu svjesni svoje okoline i može ih se vidjeti kako hodaju u transu što se naziva tranq walk. Philip Moore, medicinski službenik za liječenje ovisnosti, rekao je za Daily Mail da je ljude teško odviknuti od ksilazina. Drhtavica, znojenje, nemir i uznemirenost uobičajeni su simptomi koji se javljaju prilikom odvikavanja.

“Ne mogu vjerovati da su to ljudi! Nikad nisam vidjela da ljudska bića ostaju živjeti u ovakvim uvjetima”, izjavila je za Daily Mail Sarah Laurel, osnivačica programa za pružanje pomoći Savage Sisters.

Kako prenosi Jutarnji, 2021. godine Philadelphia je izgubila 1276 ljudi zbog predoziranja drogom, što je povećanje od pet posto u odnosu na 2020. godinu. Okružni tužitelj Philadelphije Larry Krasner u prošlosti je kritiziran zbog neuspjeha u rješavanju gradske krize s drogom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad