Progutao je plamen: Uništen 400 godina star simbol Kopenhagena

Svijet 16. apr 202422:32 0 komentara
Afp

Zapalila se zgrada stare burze Børsen u središtu Kopenhagena koja se nalazi u blizini danskog parlamenta Folketinga i kraljevske palače Christiansborg. Iako su svi oni koji su našli unutar zgrade na otoku Slotsholmen spašeni i evakuirani, Danci žaluju za ogromnim gubitkom.

U plamenu, naime, nestaje jedna od najstarijih zgrada u Kopenhagenu – vodeći primjer nizozemskog renesansnog stila u Danskoj koji je građen u periodu od 1619. do 1640. godine za vrijeme vladavine danskog kralja Christiana IV.

Christian IV. dao je izgraditi burzu jer je želio pretvoriti Kopenhagen u veliko trgovačko središte sjeverne Europe u 17. stoljeću.

Plamen je progutao i srušio najprepoznatljiviji dio zgrade – Dragespir – toranj visok 56 metara koji se sastojao od isprepletenih repova četiriju zmajeva, a koji su simbolizirali bliske veze sa susjednom Norveškom i Švedskom.

Zgrada stare burze Børsen bila je ispunjena slikama važnih Danaca koji su igrali važnu ulogu u danskoj povijesti od 17. stoljeća naovamo. U njoj je bila središte danske burze sve do 1974. godine, a danas je ona dom Danske gospodarske komore.

Zgrada stare burze se obnavljala i bila zaogrnuta skelama i zaštitnim plastičnim folijama prije nego što je izbio požar. Još uvijek nije poznato što ga je točno izazvalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!