Rusija povećava proizvodnju oružja za rat u Ukrajini

Svijet 01. maj 202415:34 1 komentar
Uništeni ruski tenkovi vide se u oblasti Sumy, Ukrajina, 7. marta. Irina Rybakova/Pres služba ukrajinskih kopnenih snaga

Sedmicu nakon što je američki predsjednik Joe Biden odobrio desetine milijardi dolara vrijednu novu vojnu pomoći za Kijev, ruski ministar odbrane u srijedu je naredio povećanje proizvodnje oružja i rekao da isporuke moraju biti brže za rat u Ukrajini.

Biden je 24. aprila potpisao zakon kojim se Ukrajini pruža dodatna pomoć od 61 milijardu dolara, uključujući niz artiljerijske municije, raketnih sistema, protutenkovske municije i druge municije.

Rusija postepeno napreduje na ključnim tačkama duž linije fronta duge 1.000 km a njeni zvaničnici su izjavili da američko oružje neće spriječiti pobjedu Moskve, a neki su izrazili zabrinutost da će podrška SAD-a samo dodatno eskalirati sukob.

Na sastanku sa najvišim vojnim snagama zaduženim za ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je potrebno povećati obim, kvalitet i brzinu proizvodnje oružja.

“Da bi se održao potreban tempo ofanzive…, potrebno je povećati obim i kvalitet naoružanja i vojne opreme koja se isporučuje trupama”, rekao je Šojgu na snimku koje je objavilo ministarstvo odbrane.

On je rekao da je industrijskim preduzećima naređeno da smanje vrijeme proizvodnje, dok je jedinicama za popravku na frontu, na istoku i jugu Ukrajine i u pozadini rečeno da poboljšaju svoju efikasnost.

S obzirom da i Zapad i Rusija povećavaju svoje uloge u ratu s milijardama dolara u dodatnom oružju, sve je spremno za treću godinu žestokih borbi artiljerije i dronova, navodi Reuters.

Rusija trenutno kontroliše oko 18% Ukrajine i sve više napreduje od neuspeha kijevske kontraofanzive 2023. da napravi bilo kakav ozbiljan prodor.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije William Burns upozorio je prošlog mjeseca da bi bez veće američke vojne podrške Ukrajina mogla izgubiti na bojnom polju, ali da bi se kijevske snage mogle održati ove godine uz dodatnu podršku. Nije jasno da li Ukrajina može povratiti teritoriju koju je Rusija zauzela ili ne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare