Rusija tvrdi da se SAD igraju s vatrom po pitanju Ukrajine

Svijet 17. maj 202416:36 0 komentara
Anadolija

Visoki ruski diplomata rekao je u petak da su Sjedinjene Države odavno ušle u stanje indirektnog rata s Moskvom i da se igraju vatrom oko Ukrajine, ponašajući se na način da bi situacija mogla izmaći kontroli.

Komentari zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova u intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS odražavaju rastuću zabrinutost Rusije zbog onoga što Moskva smatra opasnom zapadnom eskalacijom u Ukrajini dok ruske snage napreduju na nekoliko frontova.

“Upozoravamo da se s igraju vatrom. Oni su već dugo u stanju indirektnog rata sa Ruskom Federacijom”, rekao je Rjabkov za TASS, govoreći o Sjedinjenim Državama.

“Oni nekako ne shvataju da se približavaju fazi u kojoj će biti veoma teško kontrolisati ono što se dešava i sprečiti dramatičnu krizu, kako bi zadovoljili sopstvene geopolitičke ideje,” kazao je.

Rusija je nedavne komentare zapadnih diplomata protumačila kao agresivnu promjenu stava, a rusko ministarstvo odbrane je ovog mjeseca reklo da je predsjednik Vladimir Putin naredio vježbeza uvježbavanje taktičkog nuklearnog oružja, što mnogi zvaničnici smatraju odgovorom na zapadnu retoriku.

Američki državni sekretar Antony Blinken dao je slične komentare o oružju koje su SAD isporučile Ukrajini, tokom posjete Kijevu u srijedu, gdje je optužio Putina da je “pojačao još jednu ofanzivu na istoku Ukrajine.”

Blinken je rekao da Washington “nije sugerisao niti omogućio napade izvan Ukrajine, ali na poslijetku Ukrajina mora sama donijeti odluke o tome kako će voditi ovaj rat”.

Rjabkov je za TASS rekao da Washington izgleda nesvjestan ozbiljnih rizika vezanih za njegovo ponašanje.

“Ova retorika, ovo huškanje svojih saveznika da još više pomognu Ukrajini, da prošire svoju podršku, pokazuje samo jedno: da ti ljudi žive, kako sami kažu, ‘u balonu'”, rekao je on.

Ruska diplomatija sa Zapadom je sada ušla u režim upravljanja krizama i fokusirana je na pokušaj da se osigura da se tenzije ne preliju u sukob velikih razmjera, dodao je ruski diplomata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!