Singapur ukida zakon koji zabranjuje seksualni odnos između partnera istog spola

Svijet 22. aug 202210:36 0 komentara
Reuters/Darren Whiteside/File Photo

Singapur će ukinuti zakon koji zabranjuje seksualni odnos između partnera istog spola, čime će homoseksualizam u toj državi postati legalan, javlja BBC.

Odluka, koju je premijer Lee Hsien Loong najavio na nacionalnoj televiziji, uslijedila je nakon godina žestoke debate.

Aktivisti, koji se bore za prava LGBT populacije u Singapuru, podržali su taj potez, ocenivši ga kao “pobjedu čovječanstva”.

Singapur je posljednje mesto u Aziji koje se kreće u pravcu LGBT prava, poslije Indije, Tajvana i Tajlanda.

Prethodni stav vlade bio je da zadrži Zakon 377A, koji zabranjuje seks između muškaraca, ali je također obećala da neće sprovoditi zakon, u nastojanju da umiri obje strane.

U nedelju uvečer, premijer je rekao da će ukinuti zakon, jer vjeruje da je to “prava stvar i nešto što će većina Singapuraca prihvatiti”.

On je napomenuo da su “homoseksualci sada bolje prihvaćeni” i da bi ukidanje propisa 377A donijelo zakone zemlje u skladu sa “trenutnim društvenim običajima i nada se, donijelo olakšanje gay Singapurcima”.

“Konačno smo to uradili i oduševljeni smo što će ovaj diskriminatorni zastarjeli zakon konačno izaći iz knjiga”, rekao je gay aktivista Johnson Ong za BBC.

Aktivisti su, ipak, zabrinuti zbog izjave premijera da će Vlada osigurati bolju pravnu zaštitu za sklapanje braka kao braka između muškarca i žene, što bi, zapravo, otežalo legalizaciju gay brakova.

On je rekao da Singapur ostaje tradicionalno društvo sa mnogima koji žele da održe porodične i društvene norme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad