Sud otpečatio kutije s Trumpovog imanja, u kabinetu držao “top secret“ dokumente

Svijet 02. sep 202222:42 1 komentar
REUTERS/Jim Bourg

Sud na Floridi otpečatio je listu dokumentacije zaplijenjene na imanju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja pokazuje da je on u ličnom kabinetu među desetinama dosijea držao i one sa oznakom povjerljivosti, izvestio je BBC.

Prema otpečaćenoj listi, agenti FBI-ja su tokom nenajavljenog pretresa 8. augusta na Trumpovom imanju Mar-a-Lago, na Floridi, zaplijenilli na desetine praznih fascikli koje su označene kao klasifikovane.

Dokument suda je zapravo inventar sadržaja 33 kutije koje su odnesene sa Trumpovog imanja.

Tu su i strogo povjerljivi dosijei pronađeni u njegovom ličnom kabinetu.

Raniji sudski spisi potvrdili su da je Trump u Mar-a-Lagu držao akte sa oznakom tajnosti, a danas otpečaćeni dokument pokazuje da su desetine dosijea pronađene u ličnom kabinetu Trumpa.

U kabinetu su pronađena tri dokumenta sa oznakom povjerljivosti, 17 su označeni kao tajna, a sedam kao strogo povjerljivi.

Tu su i 43 prazne fascikle sa oznakom “povjerljivo“ i 28 praznih fascikli sa oznakom “vratiti sekretaru/vojnom pomoćniku“.

Iz danas otpečaćene liste vidi se da je FBI preuzeo ukupno oko 1.500 dokumenata iz kancelarije Trumpa.

Potvrđeni su prethodni izvještaji da su mnogi dokumenti bili pomiješani sa ličnim stvarima, uključujući odjeću, knjige i novine.

Inventar zaštićenih dokumenata ne rasvjetljava njihov sadržaj, ali otkriva gdje su pronađeni.

Od 18 dokumenata sa najvišim stepenom zaštite (top secret) sedam je bilo u kancelariji Trumpa, a ne u magacinu, kao i 17 od 54 dokumenta sa drugim nivoima tajnosti.

To sugeriše da ovi visoko povjerljivi predmeti nisu samo skupljali prašinu u kutijama, već su bili na dohvat ruke bivšem predsjedniku, te da ih je “sa razlogom“ držao pri ruci, navodi BBC.

Očekuje se da će sutkinja Okružnog suda Aileen M. Cannon, po čijem nalogu je spisak otpečaćen, odlučiti o zahtjevu pravnog tima Trumpa za nezavisnom ekspertizom zaplijenjenih dokumenata.

Ministarstvo pravde ispituje da li je Trump nepravilno rukovao dokumentima, tako što ih je odnio iz Bijele kuće na Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Trump sve vrijeme poriče odgovornost za nezakonito rukovanje povjerljivim aktima države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad