Trump izgubio još jedan slučaj, mora platiti 350 miliona dolara

Svijet 16. feb 202421:41 0 komentara
Ed JONES / AFP

Bivšem predsjedniku SAD-a, Donaldu Trumpu, njegovim sinovima i saradnicima, njujorški sudija je naložio da plate preko 350 miliona američkih dolara, proglasivši ih krivim za namjerno činjenje finansijske prevare tokom proteklih 10 godina.

Odluka sudije Arthura Engorona najnoviji je udarac za bivšeg predsjednika koji je izgradio svoju reputaciju uspješnog investitora za nekretnine.

Sudija Engoron je zabranio Trumpu i još dvojici izvršnih direktora da budu službenici ili direktori bilo koje korporacije ili poslovnog subjekta u New Yorku u naredne tri godine. Njegovi sinovi, Erik i Donald Trump mlađi, dobili su dvije godine zabrane.

Engoron je u svojoj odluci rekao da su “činjenice i vještaci optuženih jednostavno poricali stvarnost, a optuženi nisu prihvatili odgovornost niti nametali internu kontrolu kako bi spriječili ponavljanje ovih djela u budućnosti”.

Ovom presudom je okončan slučaj koji je nastajao godinama. Državna tužiteljica New Yorka, Letitia James, prva je objavila da istražuje Trumpov posao s nekretninama 2021.

Trump je negirao sve optužbe i vjerovatno će se žaliti na odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!