Uznemirujuća priča o djevojčici koja je postala serijski ubica sa 11 godina

Svijet 08. dec 202318:41 0 komentara
Mary Bell (Profimedia)

Historija je puna strašnih likova, međutim, teško je zamisliti da bi dijete moglo da bude serijski ubica. Mary Bell je prvo ubistvo počinila dan prije svog 11. rođendana, 25. maja 1968. godine. Sljedeće samo dva mjeseca kasnije…

Mary Bell imala je izuzetno traumatično djetinjstvo, odrastajući u siromašnom dijelu Njukasla. Majka joj je bila mentalno nestabilna, radila je kao prostitutka i više puta je pokušala da je ubije, što je predstavljala kao nesrećne slučajeve – na primjer, Mary je „slučajno pala sa prozora“, a onda je „slučajno popila previše tableta za spavanje“… Djevojčica je trpjela seksualno zlostavljanje, majka ju je od pete godine tjerala na seks s klijentima. Surovo okruženje i nasilje koje je trpjela doveli su do toga da ona postane agresivna prema drugoj djeci.

U maju 1968. Mary i njena rodica Norma Joyce Bell igrale su se sa jednim trogodišnjakom kad je dječak, navodno, pao i zadobio teške povrede. Incident je označen kao nesreća, a obje djevojčice izbjegle su kaznu. Sutradan, majke tri djevojčice prijavile su policiju da je Mary napala i davila njihovu djecu, ali tužbe nikada nisu podignute. A onda je Mary počinila svoje prvo ubistvo.

Mary Bell (Profimedia)

Prema kasnijim prikupljenim dokazima, Mary je brutalno zadavila 4-godišnjeg Martina Browna u napuštenoj kući. Vjerovalo se da je ovaj zločin sama počinila, a njeno ponašanje prije i poslije ubistva bilo je zbunjujuće i uznemirujuće.

Drugo ubistvo dogodilo se dva mjeseca poslije prvog. I još više je šokiralo svijet.

Naime, trogodišnji Brian Howe nestao je u blizini svoje kuće. Kada je policija pretražila područje, pronašla je beživotno tijelo među betonskim blokovima. Bio je zadavljen, a njegove noge i stomak bile su unakažene britvom i makazama koje su pronađene na mjestu ubistva.

Mjesto zločina (KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia)

Prema policijskim izvještajima mu je na stomaku bilo urezano slovo „N“, a onda je neko to promijenio u slovo „M“. Sila kojom je počinjeno ubistvo ukazivala je na dijete, pa je policija počela da istražuje lokalnu djecu.

Mary i njena rodica Norma su imale kontradiktorne izjave o tome gdje su se nalazile za vrijeme ubistva. Na kraju se razotkrilo da su obje bile umješane – da su zajedno počinile ubistvo.

Brutalni zločini, uznemirujući detalji i Maryna starost učinili su ovaj slučaj jednim od najzloglasnijih u historiji Engleske, neshvatljivo je bilo šta bi moglo da navede dijete da počini tako okrutna djela.

Optužena i osuđena

Ubrzo su istražitelji povezali tragičnu sudbinu Martina Browna i ubistvo Brian Howe i na kraju su Mary i Norma optužene po dvije tačke za ubistvo iz nehata. Međutim, dramatični preokret uslijedio je 17. decembra 1968. kada je Norma Bell izašla na slobodu. Mary Bell je imala drugačiju sudbinu.

Mjesto zločina (KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia)

Otkriveno je da pokazuje „klasične simptome psihopatije“. Porota ju je na kraju osudila za ubistvo iz nehata. Sudija ju je opisao kao opasnu osobu i osuđena je na kaznu zatvora na neodređeno vrijeme.

Mary je na naslovne stane dospjela ponovo 1977. nakon što je na kratko pobjegla iz zatvora. Uhvaćena je poslije samo nekoliko dana.

Život poslije zatvora

Poslije dugih 12 godina izašla je iz zatvora, ali pod drugačijim identitetom. Imala je 23 godine. Historydefined piše kako je 25. maja 1984. dobila kćerku, ali su novinari otkrili gdje se nalaze i morale su da napuste dom.

Presudom Višeg suda 2003. godine Mary Bell je osigurala doživotnu anonimnost za sebe i kćerku, a nakon toga su sudske naredbe koje trajno čuvaju nečiji identitet postale poznate kao „naredbe Mary Bell“.

Posljednje što se o njoj zna je da je postala baka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!