Zelenski potvrdio gubitke: Najmanje 31 hiljada vojnika poginula u ratu s Rusijom

Svijet 25. feb 202417:30 0 komentara
Reuters

Najmanje 31 hiljada ukrajinskih vojnika poginulo je u ratu s Rusijom, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u rijetkom priznanju gubitaka zemlje od početka invazije 2002. godine.

Zelenski je osporio ruske tvrdnje o mnogo većim brojevima kada je riječ o ukrajinskim žrtvama.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da su desetine hiljada civila u okupiranim dijelovima zemlje ubijeni.

CNN, koji je prenio vijest, ne može neovisno potvrditi ove brojke, navodeći da su gubici Ukrajine na ratištu su strogo čuvana tajna, ali američki zvaničnici procjenjuju da je oko 70 hiljada vojnika poginulo – i gotovo dvostruko više od toga ranjeno.

“Nema alternative” osim pobjede Ukrajine u borbi protiv Rusije, rekao je u nedjelju predsjednik Zelenski, obraćajući se naciji dan nakon obilježavanja druge godišnjice ruske invazije punog opsega.

“Ako budemo dovoljno jaki s oružjem, nećemo izgubiti ovaj rat. Dobit ćemo ovaj rat”, rekao je.

Zahvalio je Ukrajincima na njihovoj otpornosti tokom dosadašnjeg sukoba i predložio da bi se mirovni samit u Švicarskoj mogao održati na proljeće.

“To ne znači da će Rusija prihvatiti ovaj dokument”, rekao je o mogućem prijedlogu mirovnog plana.

Ukrajinski predsjednik je izrazio i nadu da će dobiti dodatnu vojnu pomoć od Sjedinjenih Američkih Država.

“Imam nadu u američki Kongres i siguran sam da će to biti pozitivno rješenje”, rekao je Zelensky, odgovarajući na pitanje CNN-a na konferenciji za novinare u nedjelju.

“Inače, ne razumijem u kojem svijetu živimo – definitivno drugačijem svijetu. Zato računamo na Kongres SAD-a. Oni znaju da trebamo njihovu podršku kroz nadolazeće mjesece, a susreo sam se sa senatorima i dvostranačkim predstavnicima”.

Zelenski je rekao da su SAD svjesne da Ukrajina treba više sistema protuzračne odbrane i dodao da će novac predviđen za dodatnu podršku “ostati u američkim tvrtkama — u tvrtkama koje su proizvođači ove vrste oružja koje nam je potrebno”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!