Policija u Madridu i Parizu u pripravnosti nakon prijetnje ISIL-a uoči utakmica Lige prvaka

Sport 09. apr 202416:13 0 komentara
REUTERS/Isabel Infantes/File Photo

Policija u Madridu i Parizu pojačala je sigurnosne mjere prije ovosedmičnog četvrtfinala Lige prvaka nakon navodne prijetnje ISIL-a, javlja Guardian.

Iako je špansko ministarstvo unutrašnjih poslova naglasilo da je teroristička uzbuna u zemlji ostala na nivou četiri od pet, saopštilo je da će 2.000 policajaca iz Nacionalne policije i Civilnih snaga Guardie biti raspoređeno da pomognu opštinskoj policiji u praćenju sigurnosne situacije za vrijeme utakmica Real Madrid – Manchester Cityja u utorak i Atlético Madrid – Borussia Dortmund u srijedu, koje će se obje održati u glavnom gradu.

Ovo raspoređivanje se koordinira i podržava mjere na državnom nivou koje su uspostavljene u okviru antiterorističkog plana prevencije, zaštite i odgovora“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vlada i državne snage bezbjednosti poduzele su sve relevantne inicijative da garantuju sigurnost učesnika i gledalaca na dva sportska događaja – kao i sigurnost španskih građana u cjelini – kako bi mogli nastaviti svoj svakodnevni život uz znanje da je Španija jedna od najsigurnijih zemalja na svijetu”, navedeno je.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je obezbjeđenje utakmice u srijedu u Parizu između Paris Saint-Germaina i Barcelone “znatno pojačano” nakon “prijetnje” ISIL-a.

Vidjeli smo, između ostalog, komunikaciju Islamske države koja je posebno ciljana na stadione”, rekao je Darmanin.

On je istakao da je ISIL prije desetak dana pozvao na “napad na sportsko mjesto”.

Svi sportovi mogu biti pogođeni“, dodao je Darmanin.

Prefekt policije je značajno pojačao sigurnosne resurse [u Parc des Princes]. Podrazumijeva se da, kada su u pitanju važne prilike kao što je fudbalska Liga prvaka, razgovaramo o stvarima sa našim partnerima”, naveo je.

Izvor blizak ovom pitanju rekao je za AFP: “ISIL je zaprijetio četvrtfinalu Lige prvaka, ne posebno u Francuskoj, preko jednog od svojih komunikacijskih kanala”.

Francuska je podigla svoju sigurnost na najviši nivo nakon prošlomjesečnog terorističkog napada u Moskvi, u kojem su ubijene 144 osobe. ISIL je preuzeo odgovornost za napad, a tu tvrdnju su potvrdile američke i francuske obavještajne agencije.

Uefa je saopštila da je svjesna navodne terorističke prijetnje i da blisko sarađuje s vlastima na različitim mjestima.

Planirano je da se sve utakmice odvijaju prema rasporedu uz odgovarajuće sigurnosne aranžmane“, dodaje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!