Prekida se 128-godišnja tradicija: World Athletics uvodi novčanu nagradu od 50.000 dolara za osvajače zlata na Olimpijadi

Sport 10. apr 202413:49 0 komentara
REUTERS/Stephanie Lecocq

World Athletics, međunarodno upravljačko tijelo za atletske sportove, prekinulo je 128-godišnju olimpijsku tradiciju s najavom da će to postati prvi međunarodni sport koji će sportistima dati novac za osvajanje zlatne medalje na Olimpijadi. Kako piše Guardian, ovo bi potencijalno moglo dovesti do nesuglasica s Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Počevši od Pariza ovog ljeta, atletičari koji osvoje zlato na svakom od 48 takmičenja također će dobiti 50.000 dolara. World Athletics također obećala da će dodijeliti novčane nagrade osvajačima olimpijskih srebrnih i bronzanih medalja na olimpijadi u Los Angelesu 2028.

Odluka je posebno upečatljiva s obzirom na to da Međunarodni olimpijski komitet nikada nije dodijelio novac za učešće ili osvajanje medalje na Olimpijskim igrama, tvrdeći da je učešće dovoljna nagrada.

U izjavi u kojoj je obrazložio svoju odluku, predsjednik World Athletics Seb Coe rekao je da je ispravno da njegova organizacija svake četiri godine daje 2,4 miliona dolara novca koji dobije od MOK-a za nagrađivanje sportista.

Uvođenje novčanih nagrada za osvajače olimpijskih zlatnih medalja ključan je trenutak za World Athletics i atletski sport u cjelini, naglašavajući našu posvećenost osnaživanju sportista i prepoznajući kritičnu ulogu koju oni igraju u uspjehu bilo kojih Olimpijskih igara,” rekao je.

Iako je nemoguće staviti tržišnu vrijednost na osvajanje olimpijske medalje, ili na posvećenost i fokus koji su potrebni da čak i predstavljate svoju zemlju na Olimpijskim igrama, mislim da je važno da počnemo negdje i osiguramo da se neki od prihoda koje ostvaruju naši sportisti na Olimpijskim igrama direktno vraćaju onima koji od Igara čine globalni spektakl kakav jesu“, rekao je on.

Coe je rekao da nije razgovarao sa predsjednikom MOK-a Thomasom Bachom o toj odluci.

Ali nadam se da će to pozdraviti. Svijet se promijenio i zaista je važno da, gdje je to moguće, dajemo novac sportistima“, rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!