Ubice Arnele Đogić se izvinile porodici: Volio sam Arnelu

Vijesti 14. jun 201610:45 > 10:49
N1

Muriz Brkić i Avdija Selimović, koji su priznali ubistvo 24-godišnje Arnele Đogić iz Olova 27. februara ove godine, na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Zenici su se pokajali zbog nedjela i izvinili prisutnim članovima ubijene djevojke. Izricanje presude zakazano je za danas u 13 sati.

Optuženi Muriz Brkić i Avdija Selimović priznali su 8. juna pred Kantonalnim sudom u Zenici izvršenje ovog djela kada su izneseni svi materijalni dokazi, vještačenja i videomaterijali u vezi s ubistvom.

Brkić i Selimović su, prema navodima iz optužnice, djevojku prvo pretukli, nakon čega ju je ubodima nožem u predjelu vrata usmrtio Brkić te su je zajedno bacili niz liticu visoku oko 70 metara na mjestu Čudanski krševi. Arnelinu odjeću su bacili na istom mjestu, dok su njene lične stvari poput dokumenata i mobilnog telefona te noža bacili pri povratku u Olovo, gdje su novcem od ubijene plaćali pića i naručivali pjesme u jednoj kafani.

Tužilaštvo je kroz završnu riječ tražilo maksimalnu kaznu zatvora, dok je odbrana optuženih obrazložila da bi pri izricanju kazne trebalo uzeti brojne okolnosti, a kao najvažniju priznanje izvršenja ovog djela.

Prema navodima Tužilaštva ZDK u završnoj riječi, Avdija Selimović imao je motiv da ubije Arnelu Đogić zbog ljubomore, dok Brkić izuzev materijalne koristi nije imao drugog motiva, te da su obojica bili svjesni i uračunljivi.

Braniteljica Avdije Selimovića objasnila je kako u svojoj karijeri nije imala ovakav slučaj, te da se sa optuženim upoznala na dan kada je priveden i kada mu je dodijeljena kao službena braniteljica. U tom trenutku postojale su indicije o izvršenju kaznenog djela te da nije bilo dovoljno dokaza da budu zadržani u pritvoru, ali je priznanje Selimovića bilo ključno i uzeto kao olakšavajuća okolnost.

Branitelj Muriza Brkića Sead Topčagić je rekao kako se Brkić stidi, kaje i iskreno izvinjava porodici ubijene ukoliko to porodica prihvati. Prema psihološkom testu ličnosti Brkić je osoba sa smanjenim sposobnostima i misaonim konfuzijama te anksioznošću, a krivično djelo je izvršio na nagovor Selimovića i pod utjecajem alkohola.

Brkićev advokat je rekao kako on djeluje kao “hladna osoba”, ali da se ustvari radi o emocionalno nezreloj osobi koja gestikulacijama niti riječima ne zna izraziti svoje emocije.

Selimović se obratio sudu rekavši kako se slaže sa svojim advokatom.

“Bio sam upoznat sa činjenicom da se mogu braniti šutnjom, ali sam od samog početka govorio istinu. Volio sam Arnelu i kajem se zbog svega što sam počinio. Ne znam šta me navelo da počinim ovo djelo”, rekao je u svom obraćanju Selimović zamolivši sud da prilikom prebacivanja u KPZ Zenica bude u zaštićenom dijelu zatvora zbog upućenih prijetnji te da je već fizički napadnut u zatvoru, ali da ga je zatvorska straža spasila.

Brkić se obratio sudu rekavši kako se kaje zbog počinjenog djela te je uputio izvinjene porodici.

Za vrijeme ročišta u sudnici su bili prisutni i članovi Arneline porodice, kojima je poslije ročišta pozlilo te je intervenisala i Služba hitne medicinske pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.