Jukić: Govorit ću samo o popisu, politika me ne interesuje

Vijesti 14. jun 201611:58 > 12:04
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine koju je pripremila Agencija za statistiku BiH.

Tu informaciju Agencija je Vijeću ministara dostavila za prošlu sjednicu, ali pred sami početak sjednice je odlučeno da je ministri razmatraju na narednoj sjednici koja je zakazana za danas.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je ranije da je ostavljeno vremena da ministri analiziraju tu informaciju kako bi se razmatrao izvještaj direktora Agencije za statistiku Velimira Jukića.

Jukić je danas novinarima kazao da na sjednici VM BiH će “govoriti samo o aktivnostima obrade podataka popisa stanovništva. “Ja sam direktor Agencije za statistiku i govorit ću isključivo o aktivnostima. Političke igre me ne zanimaju”, rekao je Jukić.

Inače, Jukić je u maju donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će obrade podataka 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici, a što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj.

Ministri iz Republike Srpske su najavili da će danas tražiti da se odluka o objavi rezultata popisa stavi van snage i da bi to vratilo političko povjerenje među koalicionim partnerima na državnom nivou.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.