Jukić: Očekujem objavu rezultata popisa do 1. jula

N1

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić "pojasnio je neka pitanja" Vijeću ministara BiH u vezi odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će obrade podataka 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici, a što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj.

VM BiH danas je razmatralo Informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine koju je pripremila Agencija za statistiku BiH.

Jukić je objasnio da se osporava legalnost njegove odluke o rezidentnim stanovnicima.

“Ponovit ću da je odluka u skladu sa Zakonom i međunarodnim standardima. Aktivnosti idu dobrom dinamikom. Popis je u završnoj fazi i očekujem da do 1. jula objavimo prve rezultate. Imamo više međunarodnih eksperata koji nam pomažu. Bilo je pritisaka, ali su oni bili vezani za rok objave popisa. Svi drugi pritisci postoje, ali me niko ne zove”, rekao je Jukić.

Direktor Agencije za statistiku BiH je dodao da na današnjoj sjednici nije traženo da povuče odluku o objavi rezultata popisa.

“Pokušavam sebe držati da ne upadnem u zamku političkih kvalifikacija. Držim se samo struke. Svako drugi ima pravo da ocjeni šta je korektno i korisno za objavu rezultata popisa”, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.