Popis u BiH: Vruće pitanje u Predstavničkom domu

N1

Vijeće ministara BiH primilo je informaciju od direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o aktivnostima koje provodi ova institucija u vezi objave rezultata popisa i proslijedili je Parlamentu.

Ministri iz RS nisu tražili na sjednici da Jukić povuče odluku o objavi rezultata popisa, ali su ga poslije sjednice još jednom pozvali da to uradi. Ne isključuju apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Za direktora Agencije za statistiku BiH nema ništa sporno oko odluke da se 1. jula objave prvi rezultati popisa u BiH. Za njega su validni jedino pritisci sa rokovima, o političkim ne razmišlja.

Pokušavam sebe držati da ne upadnem u zamku političkih kvalifikacija i ocjena. Ja zbilja neću ocjenjivati ničije izjave i poruke“, kazao je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH.

Ali ministri iz Republike Srpske ocjenjuju Jukićeve izjave i poruke. Jukić je kažu tražio 10. maja da Savjet ministara BiH prolongira objavu rezultata popisa za 31. decembar. Nakon toga Jukić daje izjavu u Tužilaštvu BiH o popisu i potom objavljuje da će rezultati biti objavljeni 1. jula. Za Mirka Šarovića to je bio signal da je Jukić bio pod pritiskom

Izražavam sumnju u čitav ovaj proces i s druge strane mislim da je ovom jednostranom odlukom na neki način narušen kredibilitet samog popisa“, izjavio je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg SM BiH (SDS).

Međutim, koordinator ispred Savjeta ministara tvrdi da je Jukićeva odluka u potpunosti u skladu sa Zakonom.

Ono što smo svi konstatovali je da Vijeće ministara nema zakonsku mogućnost da naredi direktoru da povuče odluku“, kazao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH (SDA).

Zbog toga vruć krompir ide u ruke Predstavničkom domu.

Prošireni kolegij je donio odluku da se po završetku sutrašnje redovne sjednice nastavi vanredna sjednica o popisu“, istakao je Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

Međutim, šta će sjednica osim burne rasprave donijeti – nije jasno.

Podsjećamo da su iz Republike Srpske tražili da se 196.000 popisanih budu tretirani kao rezidentni stanovnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.