Zaključci CEI-ja: Svima nam je bolje kada se držimo zajedno

Vijesti 16. jun 201613:36 > 13:54
N1

U Banjaluci je okončan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja CEI, gdje se najviše razgovaralo o regionalnoj saradnji, EU integracijama, migracijama i terorizmu.

Nakon uvodnog izlaganja Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova EU, medijima su se obratili Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije, Vladimir Makei, ministar vanjskih poslova Bjelorusije, Paolo Gentiloni Silveri, ministar vanjskih poslova Italije i Giovanni Caracciolo di Vietri, ambasador CEI-a.

Ministar vanjskih poslova Makeonije nakon okončanja sastanka CEI u Banjaluci kazao je da naša regija ima dosta toga zajedničkog, ali svima je cilj da postanu dio EU porodice.

“To je potvrđeno činjenicom da smo članice najstarije regionalne inicijative koja je prisutna na makroekonomskom polju”, kazao je Nikola Poposki.

“Fokusiramo se na pitanja infrastrukture jer povezanost naših zemalja je ono što čini život bolji našim ljudima”, dodaje Poposki.

Kazao je da se razgovaralo o migracijama, koje su “podsjetnik kako smo kao ragije ranjivi u globalnim tokovima”. “Ovo je primjer kada smo shvatili da zemlje EU i one koje nisu u EU imaju zajedničke interese”.

Kazao je i to da je najbitnije bilo da se prema migrantima humano ophodi, i da s shvati kao bitno pitanje bezbjednosti.

“Previše energije trošimo na to ko treba biti u EU, a ko ne. Svima nam je bolje kada se držimo zajedno, jer je ovo najbolji projekat uspostavljanja mira”.

“Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da se pridružim kao pridošlica u Centralnoj evropskoj inicijativi. Kao što je pomenuto, na današnjoj konferenciji je donesena historijska odluka za moju zemlju, pri čemu Bjelorusija preuzima predsjedovanje sljedeće godine ovom inicijativiom. Ovo je po prvi put da Bjelorusija preuzima predsjedovanje jednom regionalnom organizacijom, što joj znači veliku odgovornost”, rekao je Vladimir Makei, ministar vanjskih poslova Bjelorusije te dodao:

“Ovo je veoma značajan momenat u CEI da se zapravo ovaj instrument koristi za promociju dijaloga i komunikacije za uspostavljanje platforme za razmjenu iskustava između različitih aktera i podaktera i isto tako ona služi kao instrument za povećanje regionalne saradnje”, kazao je. 

Saradnja CEI-ja ključ za uspostavljanje mira

“Tokom naredne godine i predsjedovanja Bjelorusije, moja zemlja će obratiti veliku pažnju da ostane dosljedna interesima i da uzme u obzir interese svih zemalja članica oslanjajući se na iskustva prethodnika kako bi podržala sve tekuće i aktuelne inicijative i progame. Mi namjeravamo da se angažujemo na intenzivnijoj promociji održivog razvoja, na promovisanju međupovezanosti i regionalne saradnje i isto tako na pitanju proširenja CEI, a naročito ćemo raditi na pitanjima međusobne povezanosti, kao i koja su ključna pitanja za ekonomiju, rast i sigurnost”, rekao je Makei.

Paolo Gentiloni Silveri, ministar vanjskih poslova Italije izjavio je da je Italija je bila na početku prilikom uspostavljanja CEI i sada tu imamo 18 država članica.

“Saradnja između ovih 18 zemalja iz Centralne Evrope je ključna za uspostavljanje mira, borbu protiv terorizma i rješavanje pitanja migracija. Javnosti bi trebalo da bude prikazano da ova saradnja se tiče i nekih infrastruktunih ulaganja, na primjer u aerodrome, puteve, tako da u CEI-u se razmatraju pitanja koja dovode do konkretnih projekata”

“Evropa će prevazići izazove i Italija je posvećena da se preduzmu novi koraci u ovom procesu i da ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u EU bude ostvaren uspjeh EU, tako da nije interes zemalja Zapadnog Balkana da budu u EU nego je to interes i EU”, rekao je ministar vanjskih poslova Italije. 

Za kraj, ambasador CEI-ja, Carrciolo De Vietri kazao je da je bilo zadovoljstvo sarađivati sa BiH, i da je ubijeđen da će regionalna saradnja dovesti do ostvarenja regionalnih ciljeva. 

”Sve ono što je suštinski važno je već rečeno, ali meni lično je bilo zadovoljstvo da prethodne godine sarađujem s Makedonijom i isto tako bilo mi je zadovoljstvo sarađivati s Bosnom i Hercegovinom. Osjećao sam se da radim u široj evropskoj porodici, zahvaljujem se na prijateljstvu i cijenim svoje kolege, nadam se da će Bjelorusija uspjeti u ovom poslu”, kazao je Caraccionlo de Vietri.

“Sjećam se prošlogodišnjeg sastanka u Ohridu i ubijeđen sam da regionalna saradnja može dovesti do ostvarenja zacrtanih ciljeva. Ova saradnja ide tragom proširivanja evropskog partnerstva u skladu s principima EU. Dužnu pažnju obraćamo i inicijativama koje se dešavaju u centralnoevropskim i južnoevropskim zemljama, naročito inicijative koje vode do novih ulaganja”.

Za kraj je kazao da je CEI i pored 26 godina postojanja još uvijek živahan i mlad. “Želim svu sreću Bjelorusiji tokom njihovog predsjedavanja naredne godine”, kazao je na koncu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.