Kovač: I nova Vlada nastavit će intenzivnu saradnju s BiH

Vijesti 16. jun 201614:58 > 15:08
Davor Puklavec/PIXSELL

Bosna i Hercegovina najvažniji je hrvatski susjed a nova hrvatska vlada koja će proizaći nakon izglasavanja nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću i preslagivanja, s tim će susjedom nastaviti intenzivno surađivati i pomagati mu na putu u Europsku uniju, rekao je u četvrtak u Banjoj Luci hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Nakon sastanka sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnadkom, održanom na marginama konferencije Srednjoeuropske inicijative (SEI), ministar Kovač je kazao kako će danas biti izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, te će se potom presložiti vlada i formirati nova većina u Saboru. “Formirat ćemo novu vladu koja će nastaviti intenzivno surađivati sa svojim prijateljima u BiH i pomagati da ta zemlja krene što prije putem integracije u EU”, rekao je Kovač koji je naglasio da mu je ovo četvrti posjet BiH što pokazuje “da nam je stalo do suradnje, da je BiH za nas najvažniji susjed”.

Crnadak se zahvalio ministru Kovaču što je u četvrtak došao u Banja Luku na sastanku SEI-ja, te rekao kako to posebno cijeni “s obzirom na specifičnu političku situaciju u Hrvatskoj”. “To je poruka da će RH i BiH nastaviti surađivati”, rekao je Crnadak, pojašnjavajući da je s hrvatskim kolegom razgovarao o bilateralnim odnosima gdje je izdvojio dva najvažnija elementa: završetak procedure vezane uz ugovor o europskom partnerstvu, te dogovor o zajedničkoj sjednici vlada.

Ministar Kovač rekao je da su dvije zemlje blizu potpisivanja ugovora o europskom partnerstvu, a Crnadak je pojasnio kako očekuje da će do kraja sedmog mjeseca taj ugovor biti i potpisan. “Očekujemo da ćemo imati prigodu na sljedećem bilateralnom sastanku, u Zagrebu, taj ugovor i potpisati”, naglasio je bosanskohercegovački šef diplomacije.

Dodao je da bi se time stvorio i formalni okvir da se već iskazana potpora RH Bosni i Hercegovini na europskom putu nastavi. “Dogovorili smo i da će se održati zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara”, najavio je Crnadak. “Naravno, u ovom trenutku nije moguće precizirati točan datum ali ono što je važno je da ostajemo pri opredjeljenju da se to dogodi i da dvije zemlje nastave sva pitanja rješavati razgovorom, bilateralno, u dobroj atmosferi, na dobrobit naroda RH i BiH”.

Ta pitanja, nadovezao se Kovač, neće se rješavati preko medija i u javnom prostoru već dijalogom i konstruktivno. Crnadak je bio domaćin ministarskom sastanku SEI-ja u Banjoj Luci budući da BiH ove godne predsjedava tom organizacijom. Na skupu je odlučeno da će sljedeće godine predsjedanje preuzeti Bjelorusija.

Na skupu se razgovaralo o regionalnoj suradnji, utjecaju regionalne suradnje na zemlje koje su u procesu približavanja Europskoj uniji, migracijskoj krizi, borbi protiv terorizma i akcijskom planu SEI-ja za razdoblje od 2017.-2020. koji bi trebao biti usvojen do kraja godine, rekao je na završnoj konferenciji za novinare Crnadak. Za BiH konferencija je održana u ključnom trenutku kada se radi o približavanju EU-u, rekao je, istaknuvši važnost potpore kolega iz SEI-ja koju je dobio na tom putu, posebno istaknuvši Italiju, jednu od utemeljiteljica SEI-ja.

Makedonski ministar Nikola Poposki istaknuo je na završnoj press konferenciji kako je migracijska kriza o kojoj se također razgovaralo pokazala “kako smo svi ranjivi kao regija”. “Ako ima nešto dobro što je proizašlo iz migracijske krize to je spoznaja koliko smo svi mi međuovisni na europskom kontinentu i u regiji”, rekao je Poposki, dodajući da “nam je svima bolje da se držimo zajedno” a da se energija ne rasipa pitanjima kome jest a kome nije mjesto u Europskoj uniji.

Srednjoeuropska inicijativa (SEI) je regionalna organizacija osnovana prije 27 godina a Hrvatska je njezina članica od 1992. Glavni cilj organizacije je potpora njezinim zemljama članicama na putu u EU i pomoć u usklađivanju s europskim standardima. Članice SEI-ja su Albanija, Austrija, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija te Ukrajina.

Kovač se nakon završetka konferencije uputio u posjet Katoličkom školskom centru u Banjoj Luci koji je izdvojio kao primjer tolerancije jer u njemu ima i djece koja nisu katolička već pripadaju drugim vjeroispovjestima. “To govori o toleranciji koja se njeguje u tom centru”, kazao je. Ministar se u centru sastaje s njegovim ravnateljem Ivanom Božinovićem, dopredsjednikom Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda Josipom Perkovićem i ministrom za izbjeglice i raseljene osobe u vladi RS Davorom Čordašem. Nakon toga predviđen je i posjet ministra Kovača Biskupskom ordinarijatu te susret s mons Franjom Komaricom i predstavnicima Hrvata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.