Kandidati na izborima: Od mesara do ratnog zločinca

Vijesti 06. jul 201618:17 > 19:24
N1

Nakon objavljivanja imena kandidata na izbornim listama uslijedila su brojna iznenađenja. U političku trku su se upustili svi - od zanatlija do profesora a uslijedio je i povratak zaboravljenih političara.

Duško Tadić je sa atletske staze krenuo u političku trku. Tadića, atletičara sa invaliditetom, za gradonačelnika Banjaluke je kandidovala Prva stranka. U politici je svega tri mjeseca i kao političko iznenađenje u gradu na Vrbasu za kratko vrijeme stekao je veliku popularnost.

Odlučio sam se za politički život da pokušam napraviti neke promjene, da afirmiram mlade da se uključe. Mislim da su ovi stari dugo u politici i da je vrijeme da mi mladi pokušamo da nešto promjenimo“, komentarisao je Duško Tadić, atletičar i kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

Tadić kaže da bi društvo počeo mijenjati od sitnica koje Banjalučanima svakodnevno stvaraju probleme.
Za razliku od njega, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice Merid Hadžiahmetović ima krupne planove za budućnost. Kao kandidat na izborima 2012. obećavao je, ukoliko dođe na vlast, da će Zenica dobiti metro, tramvaj, hotel po uzoru na Tadž Mahal, te park poput Diznilenda.

Tada je izazvao skandal sa pornografskim sadržajem koji je prikazivan na njegovoj zvaničnoj stranici. Uslijedila je kazna Centralne izborne komisije – poništena mu je ovjera za učešće na izborima. Ovogodišnju kampanju zasnovao je na ekološkim problemima Zenice.

U brojnim lokalnim zajednicama za odbornike su kandidovani pjevači, mesari, poljoprivrednici… no stranke uglavnom ističu visokoobrazovane kadrove.

“Lista je jako kvalitetna. Krenućemo od doktora iz UKC, univerzitetskih profesora, tu su i pravnici i ekonomisti, inženjeri i sve ostale struke su podjednako zastupljene”, izjavio je Predrag Vulin, GO SDS Banjaluka.

Najveće iznenađenje u Krajini je ipak dobro poznato političko ime Fikret Abdić.

Bivšeg člana Predsjedništva BiH i direktora Agrokomerca za načelnika Velike Kladuše kandidovala ga je Laburistička stranka.

Abdić je u martu 2012. godine pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina i proglašenja autonomne pokrajine zapadna Bosna. Abdiću se na teret stavlja i više krivičnih djela privrednog kriminala u vezi poslovanja firme Agrokomerc.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.