Jelka Miličević ignorira odluke Ustavnog suda FBiH

Vijesti 08. jul 201614:44 > 14:46
N1

Ustavni sud je krajem 6. mjeseca donio rješenje kojim se privremeno obustavlja primjena člana 11 a zakona o državnoj službi do konačne odluke o ustavnosti ovog člana zakona. Međutim ministrica financija u Vladi FBiH Jelka Miličević zanemarila je ovu odluku.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević zanemarila je odluku Ustavnog suda Federacije kada je nedavno donijela novi pravilnik o porezu na dohodak, piše Žurnal.ba.

Ignoriranje Ustavnog suda

Ustavni sud je krajem šestog mjeseca 2016. godine donio privremenu mjeru kojom je, između ostalog, obustavljena i primjena člana 11a Zakona o državnoj službi do konačne odluke o ustavnosti ovog člana zakona. To nije spriječilo federalnu ministricu financija da samo nekoliko dana nakon odluke Ustavnog suda donese Pravilnik o izmjeni pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak u kojem se zanemaruje odluka Ustavnog suda i član 11a tretira kao da je još uvijek na snazi.

“Naknada za smještaj i troškove odvojenog života lica iz člana 11a. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, državnih službenika i namještenika pod uslovima iz člana 4. Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plaće (…), u visini od 250 KM”, piše u pravilniku koji stupa na snagu 15. jula 2016. godine.

Član 11a Zakona o državnim službenicima Federacije je usvojen krajem prošle godine. Predviđeno je da državni službenici zatečeni u državnoj službi na mjestima rukovodećih državnih službenika nakon stupanja na snagu ovog zakona budu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta u okviru organa državne službe u skladu sa pravilnicima ovog zakona, a nastavljaju raditi na svojim dosadašnjim radnim mjestima i zadržavaju plaću i druga prava prema dosadašnjim rješenjima do imenovanja lica iz člana 11a. ovog zakona.

Sporno je bilo i to što bi vodeći državni službenici, pomoćnici ministara, bili imenovani na vremenski ograničen mandat, čime bi se u prema tvrdnjama opozicije ispolitizirala državna služba te potpuno legalizirala politička zapošljavanja. 

Ubrzane procedure

Žurnal je ranije pisao o izmjenama ovog zakona koje su po hitnom postupku usvojene u oba doma Parlamenta Federacije.

Izmjenama Zakona o državnoj službi svoje pomoćnike imenuje sam ministar i radno mjesto zadržavaju onoliko dugo koliko traje mandat ministra. Kada se završi mandat ministra oni idu kući, objasnio je federalni ministar pravde Mato Jozić.

Svoje protivljenje ovakvom načinu usvajanja izmjena zakona ranije je uputio u Ured za zakonodavstvo Federacije ali i druge međunarodne organizacije.

Izaslanstvo Evropske unije u BiH ranije je pozvalo vlast u Federaciji da ponovo razmotre izmjene zakona.

“Zabrinuti smo da će ova inicijativa produžiti listu političkih imenovanja u javnoj upravi što će imati veliki utjecaj na rukovodilački nivo državnih službi”, rekao je u novembru 2015. godine Andy McGaffy, glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.