100 miliona maraka za budžete od igara na sreću

Vijesti 14. jul 201617:50 > 19:13
Facebook

Dan nakon što je Predstavnički dom Federalnog paralamenta usvojio Izmjene Zakona o igrama na sreću i dalje je neizvijesno da li će Zakon dobiti podršku u Domu naroda. No predlagač poručuje kako se do kraja godine, ako Izmjene prođu, može očekivati do 100 miliona maraka u budžetima općina i gradova, te Federacije BiH.

Biće oporezovani svi dobici – nema više paušalnog iznosa u odnosu na igraće mjesto. Umjesto toga, porez je povećan na 10 posto koji će biti plaćen na dobitak. Uvodi se porez na SMS i internet klađenje koje ne mogu organizovati neregistrovani ili strani priređivači. Kladionice se udaljavaju na 200 metara od škola i vjerskih objekata dok će sve nadzirati pored poreznih i inspekcijske službe.

Cijelu priču u vezi izmjena Zakona inicirao je zastupnik SDA u federlanom parlamentu Amir Zukić.

Izjave kako iza Zakona stoje lobiji koji pokušavaju preko Lutrije BiH zaraditi nauštrb kladionica, Zukić odbacuje uz podsjećanje kako u ukupnom prihodu Lutrija BiH učestvuje sa tek tri posto.

I ta lutrija sa prometom od 3 posto, 5 miliona je unijela u budžet, a organizatori igara na sreću na osnovu ostvarene dobiti samo su uplatili 2 miliona maraka. Usput od 700 miliona maraka promet dobiti, lutrija je prometovala sa 45 miliona KM“, izjavio je Amir Zukić.

Izmjene Zakona u Parlamentu prošle su zahvaljujući glasovima SDA i SBB, dok je HDZ BiH bio protiv ovog rješenja – prije svega hitne procedure, ali i kako su kazali činjenice da će se ovo direktno odraziti na oko 5000 radnika koliko je zaposleno na 2500 uplatnih mjesta u kladionicama.

“Taj Zakon se u bitnome razlikuje od predložene forme i donijeće više problema nego koristi”, kazao je Jozo Bagarić iz HDZ-a BiH.

Iako su glasali za Izmjene zakona i u opoziciji su mišljenja da se o pojedinim stavkama nije previše razmišljalo. Primjerice, kako je porez velikim dijelom prebačen na teret igrača.

“Na ovaj način mi uvodimo porez na uplatu i porez na isplatu kojim se umanjuje ono što dobijaju igrači”, komentarisao je Nermin Nikšić.

Amir Zukić ipak vjeruje kako će Izmjene zakona proći Dom naroda Federalnog parlamenta, jer se radi o interesu svih građana.

Ne znam da li HDZ ima spremnosti u izbornoj godini da štiti tri – četiri vlasnika kladionica nauštrb građana jer ovaj novac ide u budžet Federacije, u budžete općina i gradova“, istakao je Zukić.

Samo prošle godine kladionice u Federaciji BiH imale prihod od 597 miliona i 950 hiljada maraka.

U budžet su uplatile negdje oko 30 miliona, dok su dugovanja na osnovu poreza oko 49 miliona.

Ukoliko Izmjene Zakona prođu, očekivani dobitak za budžete ove godine je do 100 milina KM.

Za razliku od ranijih zakonskih rješenja, prihodi od poreza na dobitak biće vraćeni u opštine i gradove
gdje su sredstva uplaćena, dok prihodi od SMS igara i interneta idu u budžet Federacije BiH. Kako je ranije definisano, ove naknade biće raspoređene na posebne kategorije, uz ostalo i Udruženja za djecu sa posebnim potrebama. Do kraja godine za ove kategorije moglo bi biti izdvojeno oko 24 miliona maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.