Mostar: Narodnom pozorištu donirano 60.000 KM

Vijesti 17. sep 201414:25 > 14:35
Anadolija

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović potpisali su ugovor vrijedan 60.000 KM o dodjeli bespovratnih sredstva namijenjenih Narodnom pozorištu Mostar.

Ova donacija doslovno je spasila mostarsko Narodno pozorište od nastavka blokadei bojkota rada. Iznos će biti iskorišten za uplatu neuplaćenih doprinosa na plaće još od 2009. godine.

 „Ministar Kaplan nam je na ovaj način dao mogućnost da nastavimo borbu do konačnog rješenja finansijskih problema u Narodnom pozorištu“, rekao je Mujkanović.

Narodno pozorište Mostar do sada je osim brojnih nagomilanih statutarnih problema po raznim osnovama u dugu od preko 650.000 KM. U posljednje tri godine funkciju direktora Narodnog pozorišta Mostar vršile su tri osobe, a nijedan od njih zbog finansijskih opterećenja nije na toj poziciji ostao cijeli četverogodišnji mandat. 

„ Nadam se da će ova donacija pomoći da Narodno pozorište može nastaviti svoje funkcionisanje“, istakao je ministar Kaplan.

Naglasio je da su osnivači pozorišta Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton, a da su sve donacije koje Narodno pozorište ostvaruje, pa i kod Ministarstva kulture i sporta zakonski neobavezujuće.

„Narodno pozorište svoje probleme će u narednom periodu morati rješavati na nivou Grada i Kantona, a viši nivoi vlasti mogu pomoći ad hoc. I do sada smo izdvajali iz našeg budžeta za projekte Narodnog pozorišta, poput Festivala komedije ‘Mostarska liska'“, rekao je Kaplan.

Status Narodnog pozorišta je već duži period u svojevrsnom pravnom vakumu. Osnivačka prava nad pozorištem ranije je preuzeo Grad Mostar, a potom Hercegovačko-neretvanski kanton.

Brojni problemi u radu

„Nama je osnivač Grad Mostar sve dok gradsko vijeće ne prihavti odluku o prenosu osnivačkih prava na Kanton. Sada imamo vrlo loš odnos sa kantonalnim vlastima koje ne izmiruju svoje obaveze. Grad Mostar nam dodjeljuje mjesečni iznos od 18.000 KM. Ukoliko bi se i Kanton poveo tim primjerom, mi bismo praktično riješili svoje probleme“, zaključio je Mujkanović.

Menadžment Narodnog pozorišta se nada da će situacija biti povoljnija pred raspisivanje javnog konkursa za novog direktora Narodnog pozorišta krajem ove godine. Veliki problem bila je i organizacija rada, jer su radnici bili u dvomjesečnom štrajku.

Ove sezone četiri premijere

Ovom prilikom napomenuto je da ove godine prvi put nije održan tradicionalni festival komedije „Mostarska liska“ koji je održavan i tokom rata. Uprkos svim poteškoćama, u ovoj sezoni Narodno pozorište će imati 12 predsatva od čega su četiri premijerne. Četiri premijere režirat će reditelji iz Srbije, Norveške i BiH. Pregovori s njima su u završnoj fazi. Kao poseban kuriozitet uspješnog rada u teškim uvjetima u Narodnom pozorištu ističu činjnenicu da je njihov ansambl zatvorio ovogodišnji Međunarodni pozorišni festival u Novom Pazaru. 

„Mostar uprkos svemu ima vrlo zahvalnu publiku koja je uvijek stajala uz Narodno pozorište, pa čak i onda kada su na vratima bili katanci, a zgrada bila prekrivena crnim platnom. Vjerujemo da će publika odgovoriti na adekvatan način, a mi ćemo nastojati da kvalitetom nagradimo njihovo povjerenje“, kazao je Mujkanović