Vađenje i neutralisanje avio bombi iz rijeke Save

Vijesti 19. jul 201607:25 > 07:28
N1

Ronilačko pirotehnički tim Federalne uprava civilne zaštite danas će u terminu od 17.00 do 21.00 sat, uz tim Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Češke-Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti i obuku, transportovati avio bombe rijekom Savom i izvaditi ih na obalu.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) zatim će narednog dana početi realizaciju zadatka izmještanja, transporta i uništenja odbačenih minobacačkih mina s lokacije bivših artiljerijskih položaja na planini Vitorog, oko 20 km sjeverostočno od Glamoča.

Minimalno 43 komada trenutnih minobacačkih mina, kalibra 82 mm uočeno je na površini prilikom vršenja preliminarnog pregleda i izviđanja lokacije.

Pošto se lokacija na kojoj će biti vršeno uklanjanje nalazi na teško pristupačnom terenu, osigurana je pripravnost jednog helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi u slučaju potrebe izvršio medicinsku evakuaciju, dok će za dolazak na lice mjesta i transport eksplozivnih sredstava biti korišteni ATV Kvad vozila.

Nakon uklanjanja zaostalih minobacačkih mina, bit će pregledan širi obuhvat lokacije na kojoj su mine pronađene zbog eventualno razbacanih eksplozivnih sredstava, a mine će biti transportovane i uništene na poligonu za uništavanje eksplozivnih sredstava, najavljeno je iz FUCZ.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.