Turalić: Nećemo dopustiti masovno hvatanje pasa

Vijesti 25. jul 201610:18 > 10:18
N1

Vlada Kantona Sarajevo nema sve uslove za hvatanje pasa. Vlada samo želi širiti paniku i strah za skupljanje jeftinih političkih poena pred izbore, kazala je za N1 Amela Turalić, rukovoditeljica Udruženja Av-Mau.

Danas u 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održat će se mirno okupljanje grupe građana u cilju sprečavanja masovnog hvatanja uličnih pasa po odluci koju je Vlada Kantona Sarajevo donijela 30. jula ove godine.

Grupa građana ističu da “ne žele i neće dopustiti da se psi masovno i bez razloga kupe sa ulica 24 sata dnevno” i da se pojedinima nakon toga gubi svaki trag. Traže da se doneseni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja konačno ispoštuje kako treba. Napominju da je protestno okupljanje isključivo mirno i da neće biti remećenja javnog reda i mira.

Moraju se steći svi uslovi kako bi se krenulo sa masovni hvatanjem pasa, smatra Turalić koja navodi da su kapaciteti za smještaj tih pasa već puni.

Dodala je da šintori i pored visokih mjesečnih izdvajanja (86.000 KM) nemaju adekvatnu opremu za hvatanje.

“Nemaju humanu opremu za hvatanje. Umjesto toga imaju neku improvizovanu opremu sa kojom pse stavljaju u improvizovane boksove”, tvrdi Turalić.

Kao glavnog krivca za problem pasa lutalica rukovoditeljica Udruženja Av-Mau vidi Ured za veterinarstvo koji, kako kaže, nikada nije vršio implementaciju Zakona iz 2009.

“Oni za ovih sedam godina nisu uspjeli napraviti centralni registar, neku bazu podataka pasa”, ističe Turalić.

Vlada KS kaže da se sa ulica sklanjaju psi koji su agresivni i predstavljaju opasnost po građane. Ove tvrdnje Vlade Turalić smatra neutemeljenim jer se lično uvjerili da se u azilima nalaze i mladunčad od nekoliko mjeseci starosti. Pita se kome ove, kako ih naziva, bebe predstavljaju opasnost.

Na kraju razgovora za N1 pozvala je premijera KS-a Elmedina Konakovića da objasni tvrdnje da su psi opasni jer mogu prenositi bolesti.

“Mi u BiH ne možemo radit  test za bjesnilo. Koje su to onda bolesti kojih se Vlada boji”, zaključila je Turalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.