Stupni do: Evakuisano pet, ugrožene četiri porodice

Vijesti 25. jul 201621:59 > 22:12
N1

Kiša koja je padala u posljednja 24 sata prouzrokovala je brojne probleme mještanima, posebno u srednjoj Bosni. Najkritičnije stanje je na području općine Vareš gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode.

Na terenu su brojne ekipe, a pred mještanima ovoga kraja je još jedna neprospavana noć puna straha i neizvijesnosti.

Zbog poplava, bujica, odrona zemlje, klizišta, mještani Stupnog dola su bili potpuno odvojeni od drugih dijelova opštine Vareš.

Radomir Orozović živi u blizini mjesta gdje su vodena stihija i zemlja bile potpuno uništile put ka Stupnom dolu. I njegovu kuću dijelimično je zatrpao mulj.

Katastrofa je ovo velika. Nije to nikad bilo prije. Ja sam 76 godina ovdje, a bilo je i prije, ali nikad se ovo ovako nije desilo. Put nikad nije bio ovako blokiran, ovo je katastrofa”, izjavio je Orozović.

“Ja u svoje 62 godine nisam zapamtio za tako kratko vrijeme toliko nevrijeme, toliku oluju, toliki grad. Da se za tako vrijeme desilo toliko vode, toliko bujica… Put je blokiran, što je produkt ovog nevremena, za kratko vrijeme se desilo čudo što je nepojmljivo za razum”, kazao je mještanin Kemal Hodović.

Klizište je potpuno uništilo put na samom ulazu u selo Stupni do, i tako je bilo do 7 sati večeras. Mještani su napravili improvizovani prolaz kako bi se moglo doći do mještana sela. Pet porodica evakuisano je iz svojih kuća.

“Sinoć smo sugerisali da se pet kuća evakuiše. One su se evakuisale unutar sigurnih kuća unutar mjesne zajednice. Potencijalno je ugroženo još četiri kuće. Imamo aktivnih negdje oko 11 klizišta. Situacija je vrlo teška, složena, ali uvjetno kazano još uvijek je pod kontrolom”, istakao je Avdija Kovačević, načelnik Opštine Vareš.

Ovim putem koji je osposobljen tokom poslijepodneva do mještana Stupnog dola sada može doći osnovna pomoć. Dionica puta duga je više od dvije i po hiljade metara. Trajno je uništeno preko 70 odsto. Zbog nedovoljnog budžeta opština Vareš očekuje pomoć u sanaciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.