Ilija Cvitanović na N1: Sastanci po kafanama su neozbiljni

Vijesti 03. aug 201611:32 > 11:41
HDZ 1990

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, za N1 je komentirao političku situaciju u Bosni i Hercegovini i susrete političkih lidera koji je posljednjih dana javnost nazvala ''kafanskim dogovorima''.

Prema njegovom mišljenju, u zemlji je trenutno na sceni neozbiljna i neodgovorna politika.

 ”Na sceni je neozbiljna politika prema BiH i njenim narodima. Kontinuitet takve politike postoji već dvadeset godina i ovo je eskalacija. Sastajanje po kafanama i restoranima i donošenje najvažnijih odluka za ovu zemlju, za svakog ozbiljnog čovjeka nije način na koji se treba raditi”, rekao je lider HDZ-a 1990.

Naglasio je da lider SDA i SNSD-a iz Istočnog Sarajeva nisu poslali dobru poruku.

”Sastanak Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u Istočnom Sarajevo je poruka u složenoj državi – dogovaranje bez trećeg uvijek ide na njegovu štetu. I to u trenutku kad se BiH nalazi u dubokoj krizi i gdje joj jedini izlaz put ka Evropskoj uniji. Bojim se da ovaj sastanak ima šire geopolitičke konotacije”, dodao je on.

O jučerašnjem nedolasku delegacije HDZ na sastanak sa SDA u Konjicu…

”Da li su oni imali komunikaciju, jesu li čuli jedan drugog, ja stvarno ne znam, ali imaju još restorana pa se mogu opet sastati. Takvi ljudi trebaju dogovarati ključne stvari za budućnost BiH. Nemam neki komentar jer ne znam da li je išta bilo dogovoreno, ko je dogovarao i kako je sve to izgledalo”, zaključio je Cvitanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.