Ibramović: I dalje nema sistematske borbe protiv korupcije

Vijesti 05. aug 201608:35 > 08:42
N1

Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavo je rezultate Monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. i pratećeg Akcionog plana za prvih godinu dana provođenja Strategije.

Rezultati pokazuju da od 61 aktivnosti koje su predviđene u prvih godinu dana, samo je 14 aktivnosti u potpunosti provedeno, 10 se nalazi u fazi realizacije, 18 se samo djelimično provodi, dok čak 19 aktivnosti nije ni započeto.

U odnosu na prethodno strateški dokument, dinamika provođenja strategije u borbi protiv korupcije je poboljšana. Međutim jako bitne mjere, kao što su unaprijeđenje zakonskog okvira o slobodi pristupa informacijama, donošenje zakonske obaveze planova integriteta, mjere za unaprijeđenje efikasnost pravosuđa, tj. one suštinske mjere koje bi doprinijele efikasnoj borbi protiv korupcije nisu provedene“, rekla je Lejla Ibramović iz TI.

On je istakla da rezultati mjera nisu vidljivi, jer su većinom površinski – kozmetički zahvati.

Ne postoji koordinisan i sistematski pristup borbi protiv korupcije.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u čijoj je nadležnosti kordinacija radila je na unaprijeđenju mehanizma, ali je i dalje sve na nezadovoljavajućem nivou, imajući u vidu složen sistem, istakla je gošća Novog dana.

BiH već nekoliko godina bilježi negativan trend u borbi protiv korupcije i vladavine prava. Od 2012. godine je vidljiv pad na ljestvici. Neophodno je uvođenje sankcija i mehanizama onih institucija koje ne ispunjavaju obaveze iz strategije i odbijaju saradnju s Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije“, kazala je Ibramović.

Mali postotak institucija, uglavnom na državnom nivou, je započeo ispunjavanje svojih obaveza. Tek su tri kantona (Sarajevski, Bosansko-podrinjski i Kanton 10) ispunila obavezu usvajanja sopstvenih strateških dokumenata za borbu protiv korupcije, dva su u procesu njihovog usvajanja, a polovina kantona još uvijek nije ispunila ovu obavezu.

Strateške dokumente nisu usvojili ni Federacija BiH i Brčko Distrikt, a Republika Srpska ima Strategiju za borbu protiv korupcije za period 2013-2017., koja nije ni povezana sa provođenjem Stretegije na nivou BiH.

To doprinosi jednom haosu“, dodala je Ibramović.

Nisu formirana ni sva tijela na nižim nivoima vlasti koja bi bila zadužena za pripremu i primjenu strateških dokumenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.