Sutra obilježavanje godišnjice zločina u logoru Omarska

Vijesti 05. aug 201609:50 > 09:52
N1

U krugu poslovnog kompleksa Arcelor Mittal, a bivšeg zloglasnog logora Omarska u Prijedoru, sutra će biti obilježena 24. godišnjica zločina nad logorašima, počinjenim u ovom logoru 1992. godine.

Iz Saveza logoraša u BiH navode da je “koncentracioni logor Omarska bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, s područja općine Prijedor”.

Kroz logor je od maja mjeseca 1992. godine prošlo više od 8.000 osoba.

“Logoraši su u krajnje nečovječnim uslovima svo vrijeme bili izloženi torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog zlostavljanja te ubistvima. U logoru je ubijeno oko 700 logoraša, a na desetine žena je bilo izloženo sistematskom izrabljivanju i silovanjima”, istakli su iz Saveza.

Za zločine počinjene u logoru Omarska pred Haškim tribunalom i sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Duško Knežević na 31 godinu zatvora, Željko Mejakić na 21 godinu, Mlađo Radić na 20 godina, Miroslav Kvočka i Momčilo Gruban na po sedam godina, Milojica Kos na šest godina, te Dragoljub Prcać na pet godina zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.