Šta bi svi bez Dejtona?

Vijesti 16. aug 201618:38 > 19:06
N1

Oni su skrojili luđačku košulju - Oni je nose. Kada im odgovara i kako im odgovara. Ako Srebrenica želi referendum o izdvajanju iz Republike Srpske, Dejton ne dopušta, kaže Milorad Dodik, istovremeno bojkotujući odluku Ustavnog suda BiH, institucije koja je zagarantovana Dejtonskim sporazumom.

Ali nije jedini. Ni prvi, ni posljednji. A šta bi svi bez Dejtona?

Miro Lazović, učesnik dejtonskih mirovnih pregovora: “Vratili bi se na ustav Republike BiH jer i u prvom članu dejtonskog sporazuma odnosno Ustava BiH stoji kontinuitet Republike BiH. To neće biti lahko, a mozda ni izvodljivo ali mora dovesti do otriježnjenja onih koji zadnjih 10 – 15 godina vode politiku kao igru”.

Zašto i ne bi, kada igraju dobro, a igra daje željene rezultate. Posebno pred izbore. Opće ili lokalne. Više nema razlike u količini i oštrini retorike sukoba. Očito je referendum politički hit ove predizborne kampanje. Cilj je jasan.

Srđan Puhalo tvrdi: “Podignimo tenzije, ne dajmo ljudima da razmišljaju normalno. Ne dajmo ljudima, običnom čovjeku da razmišlja o sebi i svojim problemima i da traži nešto od političara što do sad nije tražio”.

A gdje staje granica do koje političari odlučuju o svemu ovisno isključivo o njihovim ličnim interesima? Šta može da slijedi?

“Slijedi niz inicijativa da se putem referenduma pokušava riješiti politička situacija u BiH. I to nosi rizike koji mogu dovesti do političkih tenzija, previranja, možda čak i incidenata. Ali ne mislim da to može dovesti do nekih velikih što neki nagovještavaju oružanih sukoba”, smatra Lazović.

Pa će tako kaže Bakir Izetbegović jednog dana osvanuti i referendum za otcjepljenje RS-a iz BiH.

A dok Izetbegović i Dodik ratuju referendumima, Radončić i Čović tajno rješavaju krizu u Federaciji i poručuju ovoj prvoj dvojici da i oni sjednu za isti sto i da se dogovore. Pa ako sjednu, kao što je to bilo posljednji put, onda će neko od ove druge dvojice da negoduje. Bar dok ne prođu izbori.

Za to vrijeme, stručna javnost, bar u Federaciji, poziva susjedne države da i one stanu u odbranu terotorijanog integriteta, suvereniteta BiH. A mogao bi kažu reagovati i gavni državni tužilac, koji je trenutno zaokupljen vlastitim mukama. Ali i njegove radnje ne bi mnogo vrijedile, jer i za to postoji referendum.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.