Hadžibajrić: Ne želim biti smetnja koaliciji SDA-SBB

Vijesti 22. aug 201609:09 > 09:15
N1

Odlučio sam da na lokalnim izborima nastupim kao nezavisni kandidat kako ne bih bio smetnja koaliciji SDA-SBB, kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je gostovao u Novom danu.

Kako je kazao Hadžibajrić, istupanjem iz SBB-a nije ništa promijenio jer je ostao na istom pravcu.

“Ostao sam na istom pravcu na kojem sam bio i prije četiri godine. Moram imati princip u životu i ne mogu to promijeniti. Jednostavno, kako sam kazao nekoliko puta, nisam želio biti smetnja koaliciji između SDA i SBB-a”, otkrio je on.

Načelnik se dotakao i teme uklanjanja letnjih bašti ispred ugostiteljskih objekata u sarajevskoj Općini Stari Grad. Neki vlasnici razočarani što se bašte uklanjaju, posebno u vrijeme Sarajevo Film Festivala, kazali su da je ovo veliki minus za grad. Međutim, Hadžibajrić smatra da su te ljetne bašte narušavale ugled Sarajeva. Dodao je da se uklanjanje bašti moglo uraditi i ranije, ali mu nije poznato zašto je policija to uradila tek 24 sata pred SFF.

Ranije, sredinom spetembra prošle godine uklonjene su bašte u Štrosmajerovoj ulici.

“Štrosmajerovom se nije moglo proći, kako pješak, tako ni nešto drugo. Štrosmajerova se mora rekonstruisati, a tek nakon toga možemo razmišljati o nečemu drugom, a to će biti tek naredne godine”, kazao je gost Novog dana.

Infrastrukturni projekte koje je Općina Stari Grad najavila prošle godine uveliko su u toku. Planira se izgradnja podzemne garaže preko puta Vijećnice, u ulici Avdage Šaginagića, zatim sportske dvorane uz OŠ Edhem Mulabdić, proširenje objekta Doma zdravlja Stari Grad te “utopljavanje” zgrade Općine Stari Grad. Hadžibajrić je istakao da se trenutno rade investicije u vrijednosti od 7 miliona KM, ali da, kako kaže, zbog očite medijske blokade, koja je povezana sa njegovom odlukom o nezavisnoj kandidaturi na lokalnim izborima, o ovim projektima se slabije piše.

“Treba istaći da je sve finansirano od opštinskih novaca. Nismo uzimali sredstva od drugih nivoa. Što se tiče njihove realizacije ona nije urađena zbog izbora, nego je sad to došlo na red i, hvala Bogu, postojala su sredstva”, objasnio je načelnik.

U posljednih osam godina urađeno je mnogo projekata u vrijednosti od 50 miliona KM, a Hadžibajrić je naglasio da je 22-23 miliona maraka uložena od sredstava koje su donirale pobratimske opštine.

Na kraju gostovanja je izrazio nadu da će ekskluzivni hotel Hilton, koji se gradi na mjestu gdje se nalazila zgrada Feroelektra, biti otvoren za 18 mjeseci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.