Pokrenut postupak protiv sudije Darka Samardžića

Vijesti 24. aug 201619:25 > 19:33
Sud BiH

Iz Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine stigla je potvrda: Pokrenut je disciplinski postupak protiv sudije Suda BiH Darka Samardžića zbog nepodnošenja zahtjeva za izdržavanje kazne osuđenom generalu Vojske RS-a Novaku Đukiću.

Informacija je iz Ureda potvrđena za N1, a disciplinski postupak protiv sudije Samardžića pokrenut je zbog prekršaja iz člana 56. tačka 8. (nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti) Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Disciplinski postupak je pokrenut podnošenjem disciplinske tužbe Prvostepenoj disciplinskoj komisiji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a nakon okončane istrage po pritužbama podnosilaca Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“ i Gradskog vijeća Grada Tuzla – Komisije za istinu o Tuzli 92-95, koji podnosioci su obaviješteni o navedenoj odluci Ureda.

Podsjećamo, Samardžić je bio predsjedavajući Sudskog vijeća u postupku protiv generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji 1995. godine.

Đukić posjeduje i državljanstvo Republike Srbije. Kaznu nije izdržavao, a kako je za N1 ispričao predsjednik Fondacije “Istina Pravda Pomirenje” Sinan Alić, Đukić je, barem što se tiče bh. pravosuđa – miran.

”Dobro je što je to urađeno, ali je problem što je taj mehanizam odgovornosti sudije pokrenut tek sa godinom dana zakašnjenja. Nešto se, očito, u Uredu disciplinskog tužitelja događa. On, dakle, nije blagovremeno podnio zahtjev za izdržavanje kazne osuđenog generala. Uradio je to tek kad smo mi podnijeli prijavu. On je tada već bio u drugoj zemlji”, kazao je Alić a N1.

25. maja 1995. godine, Vojska Republike Srpske ispalila je sa položaja na planini Ozren granatu na Tuzlansku kapiju, mjesto okupljanja mladih u Tuzli. U ovom zločinu ubijena je 71 mlada osoba. Prosijek godina ubijenih bio je 23, a najmađa žrtva imala je samo dvije godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.