Bazdulj: U najvećoj smo krizi od Dejtona

Vijesti 01. sep 201608:29 > 08:53
N1

Aktuelnu političku i društvenu situaciju u BiH za N1 televiziju prokomentarisao je Muharem Bazdulj, književnik i novinar.

Kako iz beogradske perspektive izgledaju dešavanja u BiH?

Slično kao iz sarajevske. Svi funkcionišemo po sistemu spojenih posuda. Nemamo odvojene političke scene, mislim na BiH, Srbiju i Hrvatsku. Neke pojave se učine jasnijim kada se gledaju odvojeno. Sve lokalne svađe iz udaljenije perspektive izgledaju sitnije i nepotrebnije“, kazao je Bazdulj.

Bazdulj ističe da sve vodi nezdravoj atmosferi, a tome svjedoči i veliki odliv mladih ljudi.

Pomalo je žalosno da 20 godina poslije imamo ovakvu situaciju. Praktično smo u najvećoj krizi od Dejtona. Ima i veze s nezavidnom ekonomskom situacijom, zatim da se EU zabavila o sebi, a imamo i izbornu kampanju. Atmosfera se u krajnjoj liniji zloupotrebljava u svrhu mobilizacije glasačkog tijela. Ako se ovako nastavi za 10-20 godina neće biti stanovništva kojim će se moći manipulisati.

Bazdulj kaže da je pri objavi rezultata popisa bio broj Bošnjaka, Srba i Hrvata,  a ne starost stanovništva.

To je ubjedljivo najveći problem koji se dešava. Problem je bio popis koliko ima Bošnjaka, Srba ili Hrvata, a prosječna dob je preskočila 40 godina. 1991. godine BiH je imala jedno od najmlađih stanovništava u Evropi.

Muharem Bazdulj jedan je od učesnika panela ‘Sarajevski razgovori’ Jadranskog foruma mladih koji se održava 22. i 22. septembra.

Na pitanje kako skinuti mladima maglu s očiju, Bazdulj je kazao da su mladi u magli kao i cijelo društvo.

Oni se snalaze na karakterističan način za pojedince i sredine. Situacija s dijasporom može biti dvosjekli mač, koji mogu pomoći ljudima koji su ostavili u domovini. Uvijek ostaje tuga za zavičajem, u zavičaju ostaje potreba za njihovim angažmanom. Potrebno je upaliti reflektor, kako bi se sve te siluete u magli, osvijetlile i bile jasne“, rekao je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Kakvo Sarajevo vidite danas, a u kakvo bi se vratili i ponovo živjeli?

Sarajevo je u paradoksalnoj situaciji. Zbog Roberta De Nira bilo je u centru svjeske pažnje, a s druge strane ima objektivne probleme kakve su situacije s redukacijama vode, gradskim saobraćajem koji je ispod nivoa 21. vijeka. Gradske i kantonalne vlasti u Sarajevu se brane situacijom u državi u cjelini. Nije Dodik kriv ako postoji smeće na Vrelu Bosne i ako je redukcija vode u Sarajevu“, istakao je Bazdulj i dodao da bi Sarajevo moralo uskladiti sliku koju šalje prema vanjskom svijetu u posebnim trenucima kada su festivali i sliku kakvu ima njegov prosječni stanovnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.