Do kada će biti zanemareni i minimizirani građani Mostara?

Vijesti 03. sep 201610:27 > 10:38
N1

Mostarci ni ove godine neće moći birati predstavnike lokalne vlasti. No u znak solidarnosti organizovana je kampanja pod sloganom "Budimo dobre komšije".

Građani Mostara kao da suse pomirili s činjenicom da osmu godinu zaredom neće moći birati jer se vodeće stranke ne mogu dogovoriti oko političkog rješenja u Mostaru. “Problem” je na relaciji SDA – HDZ.

Za budućnost su moguće tri opcije, a to je da može interevnisati Međunarodna zajednica, druga da se političari međusobno dogovore ili da se nastavi “zaleđeno” stanje.

Brojni projekti su blokirani koji su od kapitalne važnosti za BiH, a prihodi su umanjeni. Pitanje je kako će Mostar funkciniosati ako izbori ne budu održani.

Ahmed Džubur, profesor je gostujući u jutarnjem programu N1 televizije kazao da je slučaj Mostara jedinstven u Evropi.

Mostar nije grad slučaj u smislu nacionalnih tenzija kako je bilo poslije rata. U Mostaru je zaustavljen proces razvoja budući da je iz dvojbenih razloga građanima onemogućeno ono što imaju sve demokratske sredine i svi gradovi, a to je biranje općinskog vijeća. Sve to nedostaje gradu Mostaru i najveće štete trpe građani.

Kome odgovara to?

Zbog nepostojanja lokalnih izbora i nepostojanja gradskog vijeća, svih godina je preslikano s posljednjih lokalnih izbora. SDA i HDZ predstavljaju stvarnu vlast u Mostaru. Kada se kaže da se ne mogu dogovoriti oko principa, njima najviše odgovara ova situacija. Bez postojanja gradskog vijeća onemogućeno je donošenje odluka, usvajanje budžeta, praćenje toka trošenja sredstava, nema javne rasprave i funkcionisanja nevladinog sektora“, istakao je profesor Džubur.

Umjesto da odlučuju Mostarci, odlučuje mali broj ljudi.

“Ne postoje elementarni uslovi da se sklapaju veći ugovori. Sa uspostavljanjem normalnih procesa, izbornog zakona prije svega, izvjesno je da će strane investicije doći u Mostar”, dodao je Džubur.

Profesor smatra da se trebaju dogovoriti vladajuće stranke, jer je opozicija isključena iz procesa.

Ured Visokog predstavnika zanemaruje svoju osnovnu ulogu iz godine u godinu. Nečinjenje domaćih faktora i MZ koja aminuje takvo ponašanje koje je isključio Mostar iz domene normalnih evropskih gradova. Mostar je potpuno jedinstven slučaj gdje se zanemaruje i minimizira uloga građana“, zaključio je profesor Džubur.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.