Kriza – u ime naroda ili u ime izbora?

Vijesti 06. sep 201619:25 > 19:28
N1

Zakoni ostaju na čekanju, najvjerovatnije do izbora. Na sjednici kolegija Predstavničkog doma Federacije uz ostalo zaključeno je kako će se pričekati Dom naroda zakazan za 15.septembar.

U međuvremenu biće pregledani materijali za nastavak ranije prekinutih 10-ete, 12-este i nikada održane 13-este sjednice, a dati su i eventulani okvirni rokovi za nove sjednice, da sve ne izgleda baš tako loše.

“Malo je čudno da oni, vladajuća koalicija, čeka da vidi šta će se desiti na Domu naroda pa će onada kako bude glasanje oko nekih zakonskih rješenja, ponovno će se sastati da vide hoće li zakazati sjednicu Predstvaničkog doma u devetom mjesecu”, kaže Dženan Đonlagić, šef kluba poslanika DF u PD Federalnog parlamenta.

Nekoliko je spornih pitanja o kojima se vladajuća koalicija nije mogla usaglasiti. Zakon o šumama, Zakon o poljoprivrednoj i organskoj prozvodnji, Zakon o braniteljima, zbog čega je HDZ krajem jula tražio odgađanje sjednica federalnog parlamenta, SDA i SBB potvrdili, do razgovora zvaničnika tri stranke na najvišem nivou.

Do sada nije upalilo jer je avgust prošao bez sjednice, a čini se da će i septembar. Posebno kada se zna da bi se nadnevnom redu naredne sjednice Doma naroda mogao naći Zakon o igrama na sreću opsoren od HDZ-a

“Taj Zakon u bitnome se razlikuje od predložene forme”, mišljenja je Jozo Bagarić šef Kluba poslanika HDZ-a u Predstavničkom domu. Njegov kolega, Ismet Osmanović šef kluba SDA s druge strane kaže: “Mi sa kompromisom koji nanose štetu građanima federacije ne možemo se igrati”.

A šta na sve kažu oni kojih se tiče primjerice branitelji koji su na dnevnom redu jedne od zakazanih, nikad održanih sjednica očekivali braniteljsku Rezoluciju zbog koje se u julu više od 200 boraca okuplio na graničnim prijelazima tražeći njeno usvajanje.

Tada im je obećano to biti na sjednici upravo danas, sjednica nije bilo, branitelje niko nije primio:

“Mi smo čekali ko mali majmuni onde na onoj kiši, Savez branitelja bilo nas je tridestak ljudi koji čine predstavnike svih 10 kantona, županija u Federaciji . Obećali su da će nas primiti oko 14:00 sati i nešto kada nam je došao policijac i rekao niko vas ne može primiti. Oni su prevarili branitelje koji su omogućiili da sjede u tom Parlamentu Federacije. Na ovome neće stati”, upozorio je Vlado marušić iz Saveza branitelja /boraca FBiH.

I sjednice koje su prekinute u sedmom mjesecu nisu nudile niti jedno zakonsko rješenje iz famozne Reformske agnede. Socioekonomske refeoreme ostaju na čekanju, dok traju političke krize, paralelno sa perdizbornim kampanjama u kojima se građanima naudi bolji život, sigurnst, stabilnost, prosperitet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.