Lideri koalicije SDA-HDZ-SBB optimistični nakon sastanka

Vijesti 06. sep 201621:18 > 21:21
N1

Lideri koalicije SDA-HDZ-SBB istakli su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu da su vođeni konstruktivni razgovori koji bi i ubuduće trebali biti način za rješavanje problema i nesuglasica među koalicionim partnerima.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da među njima nekad bude predrasuda i pogrešnih predstava koje su danas razjasnili, zbog čega je današnji vrlo dugi sastanak bio uspješan.

Mišljenja je da će naredne godine početi intenzivna izgradnja autoputa na Koridoru 5-C i cesta širom FBiH, da su pronašli rješenja koja će olakšati rad kliničkih centara u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, i da su trasirana određena rješenja koja će pomoći poljoprivrednicima.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da bi, ako realiziju ono što su danas jedni drugima obećali, u narednom periodu mogli imati malo više optimizma.

Naglasio je da im je cilj tražiti rješenja za svaki problem i međusobno ih uskladiti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kako bi izbjegli bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura.

Čović je kazao da je nakon prvih sat vremena sastanka bio jako optimističan, te da smatra da je ključno ojačati međusobno povjerenje i uvažavanje, jer toliko problama ima da, ako ih ne budu rješavali na ovaj način, onda će ih biti sve više u svim oblastima.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić naveo je da je današnji sastanak pozitivna posljedica prvog sastanka trojice lidera na kojem je dogovoreno da se oni opertaivno uključe u odnose u FBiH, ne samo po pitanju politike nego i izgradnje infrastrukture, stabilizacije zdravstva, industrije, boračkih pitanja i stanja u poljoprivredi.

Dodao je da su razgovori vođeni u konstruktivnoj atmosferi i da je danas prvi put sretan što je ušao u politiku jer su se bavili operativnim dogovorima.

Radončić smatra da ova vlast pokazuje veliku odgovornost iako je vrijeme predizborne kampanje, i da rezultati prema građanima i reforme napreduju, zbog čega je optimista.

Trojica lidera će i sutra održati sastanak o funkcionisanju vlasti na državnom nivou i stanju u Vijeću ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.