Dino Konaković dobio prijetnje na Facebooku

Vijesti 10. sep 201611:25 > 11:27
Anadolija

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije zlostavljanja pasa te neuslovne prostorije u kojima psi borave u Higijenskom servisu Žunovnica u Hadžićima, dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo odmah je naredio uviđajne radnje, koje je obavila policija i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Tom prilikom ustanovljeno je da su svi psi uredno zbrinuti te nisu uočeni tragovi zlostavljanja. 

U prostorijama Higijenskog servisa boravi 150 pasa. Uviđajnim radnjama ustanovljeno je da su ženke sa svojim mladima fizički odvojene od ostalih pasa. Također, ustanovljeno je da su svi psi zatvoreni u boksovima od čvrstog materijala a podovi presvučeni dijelom sitne drvene pilote a radi kupljenja tečnosti i toplote u boksovima. U posebnim prostorijama nalazi se i hrana za pse.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da iako Vlada KS nije nadležna po ovom pitanju jer azil pripada općini, već dva puna mjeseca dobijam na stotine poruka, zatrpan mi je inbox, iz Njemačke, Švicarske, Austrije i naravno BiH. Psovke, uvrede, u zadnje vrijeme prijetnje i meni i članovima moje porodice. Vokabular “zaštitnika pasa” veoma je sličan u svim porukama. 

Struka nastavlja da radi analize krvi, i dalje brojke pokazuju da je preko 60% pasa zaraženo zoonozama (bolesti koje se prenose na ljude), 75% parkova i igralista na kojim se nasa djeca igraju zaraženi su bakterijama. Agresivni psi i dalje napadaju. Iako su sve kontrole inspekcija pokazale da sve radimo po zakonu, pritisak se nastavlja, čak osjetim da se pojačava.

Moguće je da prilikom hvatanja ima ponekad i nehumanog postupanja, i to inspekcije kontrolišu. Imali smo nekoliko sastanaka sa NVO koji se bave zaštitom pasa, resorni ministar je dogovorio saradnju. Pokrenute su procedure nabavke tranzitnog prihvatilišta, izdvajamo novac. Pokrenućemo hitne izmjene zakona na državnom nivou, da se u zakon ugradi član koji stoji u svim zakonima zemalja iz kojih mi “zaštitnici” pišu. Da se nakon određenog roka koji pas provede u prihvatilištu, oni psi koje niko ne udomi eutaniziraju. Da su ovi sto pišu, vrijeđaju, prijete, uložili pola te energije u udomljavanje, mnogo bi ljepše danas izgledao grad.

Na kraju, Vlada KS će jos jače i odlučnije nastaviti uklanjanje pasa sa ulica Sarajeva. Sigurnost i zdravlje naše djece, starijih osoba i ostalih građana Kantona Sarajevo, prvi nam je prioritet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.