Šta građani BiH misle o Trumpu i Clinton: Ko je bolji za BiH

Vijesti 14. sep 201619:19 > 19:21
Reuters

Bosna i Hercegovina našla se u fokusu predizborne kampanje u utrci za Bijelu kuću. Republikanski kandidat za predsjednika nedavno se prisjetio izjave Hillary Clinton iz 2008. godine. Tada je demokratska kandidatkinja rekla da je u Bosnu sletjela pod snajperskom paljbom, no tada niti je bilo paljbe, niti je bila u opasnosti.

“Sjećam se da smo sletjeli pod snajperskom paljbom. Na aerodromu je trebala biti upriličena ceremonija za doček, ali smo se umjesto toga samo skrivali i trčali do vozila…”, izgovorila je demokratska kandidatkinja za predsjednicu, Hillary Clinton 2008.

U junu 2016 podsjetio je republikanski kandidat Donald Trump na to da u Tuzli ‘96 niti je bilo snajpera, niti je Clinton bila u opasnosti. Nije dugo trebalo Trumpovim favoritima da lapsus pretvore u parodiju. 

Sat do izbora otkucava, a pitamo se je li Bosna i Hercegovina u utrci za Bijelu kuću išta više od negativnoj kampanji protiv rivala. Učesnik dejtonskih pregovora, nekad ministar vanjskih poslova, Muhamed Šaćirbegović stava je da je ona daleko od prioriteta. Ipak strahuje od Trumpove pobjede na izborima. 

Mi trebamo da imamo u vidu da je to situacija i duže traje, ali postaje opasna… možda će neki misliti da mogu staviti BiH u političku igru gdje bi ona opet bila žrtvovana”, kaže Muhamed Šaćirby, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

No prekookeanska preidzborna kampanja podijelila je i BiH u plavo i crveno. Ovako su radikali podržali republikanskog kandidata tokom posjete podpredsjenika Bidena Beogradu. A britanski The Guardian pisao je kako bi upravo bosanski glasovi mogli Trumpa koštati pobjede u Missouriju, jednoj od “swing states”, gdje se ne garantuje pobjeda ni plavih ni crvenih.

I dok su šanse da mišljenja regije promijene bilo šta u široj slici, sve oči ipak su uprte u predizbornu kampanju, očekujući novi kurs prekookeanske sile prema Balkanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.