Kako je Ivanić postao veći zagovornik referenduma od Dodika

Vijesti 19. sep 201607:54 > 08:25
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u veoma kratkom vremenu postao je veći zagovornik referenduma u Republici Srpskoj nego predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik koji već godinama, uglavnom pred izbore, najavljuje referendume.

Stjepan Kljujić, nekadašnji član Predsjedništva BiH, kazao je da sve vrijeme Milorad Dodik pokušava da unese pometnju u Bosni i Hercegovini, međutim ovoga puta on nije usamljen.

“Mnogo su opasniji od njega ovi koji se nalaze u državnoj vlasti, osobito Ivanić”, istakao je Kljuić u razgovoru za portal Vijesti.ba

Međutim, nije Ivanić uvijek bio uz Dodika i njegovu referendumsku priču. Prisjetimo se nekih od izjava člana Predsjedništva BiH koji je u narodu, pa i među Bošnjacima, važio za prodržavnog političara.

“Dodik pokušava da i dalje glumi velikog momka, pa nešto prijeti, galami, ali se iz svega vidi da je i on spreman da odustane od referenduma i da se sam uplašio mogućih posljedica”, kazao je Ivanić u julu prošle godine te dodao da smatra da od referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti ništa.

“Ne postoje razlozi”

U januaru ove godine, Ivanić je kazao da predsjednik RS Milorada Dodik, na čiju inicijativu je usvojena odluka o referendum u RS, nije dosad dao objašenje šta slijedi dan nakon što bi se u RS i održao referendum o pravosuđu BiH.

“Ako tog referendum i bude, mi znamo rezultate, jer 95 posto građana će reći da ne prihvata nametnute odluke, pa ni odluku o Sudu i Tužilaštvu BiH. Postavlja se pitanje šta poslije toga. Dok ne dobijem jasan stav, šta poslije toga, ne mogu biti onaj ko zagovara taj referendum, jer mislim da on tada može poslužiti samo za širenje sukoba, stvaranje negativne atmosfere i ponovo uvlačenje svih nas u sukobe koji se mogu oteti kontroli. Ne mislim da za to u ovom trenutku postoje razlozi”, rekao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci. 

Nešto kasnije, Ivanić je kazao da Republika Srpska ima pravo na referendum, ali…

“Smatram da Republika Srpska ima prava na referendum, to je prva i jako bitna stvar. Druga stvar, smatram da pravosuđe u BiH nije dobro, da je bilo pod ogromnim političkim uticajem i da je objektivno taj uticaj bio izražen od strane međunarodnih predstavnika. Ali, nisam za to da se referendum ovog trenutka organizuje”, rekao je, dodajući da ne misli da će referendum proizvesti rešenje.

Nekad u isto vrijeme, u januaru prošle godine, Mladen Ivanić je optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da radi na podjeli srpskog naroda ističući da se ne želi s njim natjecati u primitivizmu nakon što je Dodik u više navrata čelnike Saveza za promjene, čije stranke učestvuju u vlasti na razini BiH, označio izdajnicima srpskog naroda.

“Neću učestvovati u podjeli srpskog naroda, jer je interes stabilnost i ekonomski napredak, a politika koju vodi Dodik ide prema sukobima“, rekao je Ivanić u petak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

“Teret odgovornosti za RS”

Dodao je kako Dodik izvodi “reality show” u kojem on ne želi učestvovati kao ni natjecati se u primitivizmu.

“Samo nepristojan i neodgojen čovjek može Srbe dijeliti na dan Božića i Dan Republike Srpske”, pojasnio je Ivanić komentirajući istupe Milorada Dodika.

Odbacio je Dodikove navode i kako nije osobno kao član Predsjedništva reagirao prigodom predlaganja britanske rezolucije u UN-u o Srebrenici.

Kada je u pitanju referendum koji je Dodik najavio u vezi sa radom pravosudnih institucija BiH, Ivanić je kazao da je jako važno, ali i da “ne vidi ni jedan razlog da RS na sebe uzima teret odgovornosti za neki zastoj u BiH”.

“Dodik je ozbiljan političar, bez obzira na to što se ja s njim ne slažem, ima previše avanturizma u sebi, ali će sigurno dobro razmisliti. Jasne je poruke dobio, a ima i vremena. Sad je očekivano Vijeće naroda stavilo neku vrstu blokade. Klub Bošnjaka pa Vijeće naroda, onda ide Ustavni sud, što je dovoljno vremena da se hladne glave vidi šta će iz toga izaći. Razumijem dio zahtjeva, oni su legitimni i mogu čak reći i opravdani. Tu posebno mislim na jedan malo veći i transparentniji odnos Suda prema svim stranama, kada su u pitanju ratni zločini. Ali, jedno je sadržaj i suština, a drugo kako do toga doći. To se može, po meni, obezbijediti kroz normalne razgovore i ne vidim razlog da se ulazi u neku rizičnu fazu. Mislim da će on ipak naći neki izlaz, a ja mogu dati svoj doprinos i neću likovati”, rekao je Ivanić u intervjuu za “Oslobođenje”.

Šta će Dodik poslije referenduma?

Što se referenduma o odluci Ustavnog suda BiH tiče, Ivanić i Dodik se prvobitno nisu složili kada je u pitanju termin održavanja referenduma. Dodik smatra da bi referendum trebalo održati što prije, dok Ivanić predlaže da to bude nakon lokalnih izbora u BiH.

“Mislim da se referendum te vrste ne može osporiti. Ono što je moj stav jeste da bi bilo dobro da se taj referendum održi nakon izbora, da bi se isključila bilo kakva manipulacija. Ostaje na političkim liderima da o tome porazgovaraju”, ocijenio je Ivanić.

Nestabilnost je riječ koja se posljednjih dana često koristi u BiH i Vi ste rekli kako bi referendum koji najavljuje Milorad Dodik, predsjednik RS i SNSD-a, o Sudu i Tužilaštvu dodatno destabilizirao BiH. Koji su to još uzroci nestabilnosti?

“Mislim da je ovaj put Dodik ozbiljan i zaista mislim da će on ovaj put provesti taj referendum. Nisam siguran da li zna šta je korak poslije. Mislim da ne zna. Kakve reakcije će proizvesti referendum ovdje, u Sarajevu, prije svega kod Bošnjaka, kojima je Sud BiH simbol državnosti, a referendum će tumačiti kao udar na državnost? Nisam siguran da li zna kakve će to reakcije proizvesti u međunarodnim institucijama. I šta Dodik ima namjeru poslije uraditi s tim. Ako nakon odgovora, koji je već sad predvidiv, a ja vam garantujem da će veliki broj ljudi reći da nije za to da postoji Sud BiH, onda je pitanje šta on ima namjeru dalje da radi”, kazao je Ivanić u intervjuu za Dnevni avaz u julu prošle godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.