Zajednički spomenik borcima: Mehmed, Đovani i Miloš zajedno

Vijesti 18. okt 201616:49 > 19:32
N1

Zbog velikog broja nacionalnih manjina, Prnjavor se često naziva "mala Evropa". Ipak multietničnost je uzrokovala i to da su stanovnici bili prinuđeni i ratovati u sukobljenim vojskama. No, to nije narušilo dobre komšijske odnose.

Potomci su, da bi pokazali besmisao rata, izgradili zajednički spomenik svim poginulim vojnicima bez obzira čiju su uniformu nosili.

Petokraka i kruna, srp, čekić i krst, simboli različitih i suprotstavljenih ideologija uklesani su na isti spomenik. Na spomen-pločama su imena svih stanovnika sela Šibovska bez obzira u čijoj vosci su se borili. Na istoj ploči su imena austorugarskih vojnika i stradalih na solunskom frontu. Uklesana su imena i onih koji su stradali u ime Tita i u ime kralja.

“Ovaj spomen kompleks predstavlja spomen svim žrtvama rata iz ove mjesne zajednice bez obzira u kojem ratu poginuli i za koje ideologije su dali živote. Ovdje možete da pročitate imena i Mehmeda i Đovanija i Miloša i Marka”, istakao je Željko Božunović iz Šibovske kod Prnjavora.

Postoji i ploča posvećena civilnim žrtvama koje su uglavnom stradale u logorima. Dok je jedna prazna. Na njoj nema imena ali je ispisano: “Neka nas ne bude na kamenu nikada više”.

“Sama poruka je upućena svim budućim generacijama koje dolaze i da im bude opomena da se to više nikada ne desi na ovim terenima”, dodao je Božunović.

Svi su poginuli u uvjerenju da se bore za slobodu ali komšija protiv komšije nikada nije ratovao. Naš sagovornik tvrdi da su ovdje u Drugom svjetskom ratu Nijemci štitili partizane i obrnuto.

Većinsko stanovništvo u ovom selu bili su Nijemci, Italijani, Srbi i Hrvati. Dok su njihove matične države u svjetskim ratovima bile na suprotstavljenim stranama, ovdje nije bilo sukoba.

Božunović je matičar u selu i kaže da skoro ne postoji kuća bez miješanog braka ali više ne žive tu. Nekadašnji stanovnici Šibovske danas vode borbe za ekonomski opstanak uglavnom u zemljama Evropske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.