Istražujemo: Da li smo spremni za Upitnik sa 2.500 pitanja

Vijesti 24. okt 201617:06 > 18:53
N1

Vlasti u BiH očekuju da će do kraja ove godine iz Brisela dobiti Upitnik sa 2.500 pitanja. Institucije BiH moraće da odgovore na sva ta pitanja, i da, uz to, dostave hiljade stranica prateće dokumentacije. Sve to na engleskom jeziku. Provjerili smo koliko imamo prevodioca za taj posao, ali i da li su domaći službenici položili probni test.

Ako se po jutru dan poznaje, onda bi po odgovorima na probni Upitnik, moglo zaključiti da li smo spremni da odgovorimo na 2.500 hiljade pitanje koji će uskoro stići iz Brisela. Potencijalana pitanja pripremila je Direkcija za evropske integracije BiH. Zadatak da odgovore, a samim tim i vježbaju pred ispit, imale su sve institucije. Za nivo Federacije BiH, svi odgovori su stizali u nadležnu Komisiju za evropske integracije. Neki odgovori nikada nisu ni stigli, a ako i jesu, pokazali su da još treba da se uči.

“Uočeno je da je potrebno formiranje sektorskih radnih grupa gdje će se utvrditi gdje je čija nadležnost i ko treba dati odgovor na neko pitanje”, ističe Adnan Tartar.

Hiljade stranica dokumentacije, koje ćemo morati poslati Briselu, potrebno je prevesti na engleski jezik. Vlada Federacije BiH raspolaže sa samo 4 stručna prevodioca, što svakako nije dovoljno. Republika Srpska je najdalje odmakla, jer je veliki dio zakonodavstva prilagodila evropskom, a i ima razrađen sistem za prevođenje dokumentacije. Poseban problem će biti na nižim razinama vlasti, kao što su kantoni, koji nemaju resurse da angažuju toliko stručnjih ljudi. Državni zastupnik, Senad Šepić, još prije osam godina je predlagao da se institucije počnu pripremati za Upitnik, ali se čekao posljednji trenutak.

“Problem ove zemlje je način na koji smo zapošljavali ljude u administraciji. U narednom periodu trebamo posebno raditi, da se na bazi otvorene utakmice napravi selekcija. Ono što je uspješno i kvalitetno treba da ide dalje, ono što nije valjalo, treba da se zamijeni sposobnim ljudima”, objašnjava Šepić.

Posebno će biti zanimjlivo vidjeti funkcionisanje Mehanizma koordinacije, u kojem se odlučuje konsenzusom. Bogatstvo različitih nadležnosti moglo bi od traženog jednog glasa iz BiH, prerasti u horsko pjevanje.

“Primjera radi, na pitanje o tome šta BiH planira da uradi u oblasti zaštite okoliša, sve institucije nadležne za okoliš, od državnog do kantonalnog nivoa, morat će da pripreme odgovore, koji će u konačnici morati biti jednoobrazan i jedan glas iz BiH”, kazala je Marina Kavaz-Siručić, DEI.

Ipak, ne treba toliko ni sumnjati u sposobnost bh. institucija. One sa Evropskom unijom sarađuju punih 18 godina. Da li ste znali da je BiH već odgovarala na Upitnike Evropske unije? Bilo je to 2012. godine, kada je BiH dobila solidnu ocjenu za odgovore na upitnike iz oblasti javnih nabavki i zaštite okoliša. Agencija za zaštitu bilja BiH iz Brisela je dobila hvalospjeve, jer je odradila vrhunski posao u odgovaranju na Upitnik, koji je kasnije omogućio izvoz krompira iz BiH na tržište EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.