Nesimi: Ubrzo ćemo predstaviti elektronsku ličnu kartu

Vijesti 08. nov 201610:33 > 10:49
N1

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi je na današnjoj pres-konferenciji istakao kako i dalje postoje problemi u izgradnji zgrade IDDEEA-e u Banjaluci, a naveo je i da će ova Agencija uskoro predstaviti projekat "elektronska lična karta".

Projekat izgradnje zgrade IDDEEA-E u Banjaluci traje od 2009. godine otkada postoje oscilacije od jednog perioda kada postane interesantan pa kada pada u zaborav. Jedan od osnovnih problema jeste činjeica da Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o izgradnji zgrade. Mi smo uputili žalbu i postupak je okončan nedavno“, istakao je Nesimi te dodao kako je sljedeći veliki projekat ove Agencije nabavka putnih isprava za građane BiH.

U maju je još pokrenut taj projekat, no način na koji je raspisana tenderska dokumentacija preferirao je jednu stranu. Sve smo to uspjeli otkloniti što je rezultiralo da sada imamo dva ponuđača“, rekao je.

“Na osnovu žalbe drugog ponuđača, postupak je poništen i vraćen IDDEEA-i. Pokušaćemo sve navode od strane Ureda za razmatranje žalbi da ih uvažimo i stravimo u tendersku proceduru da omogućimo nesmetano izdavanje putnih isprava”, dodao je Nesimi.

Direktor IDDEEA-e je kazao kako ova Agencija predstavlja projekat “elektronska lična karta”.

Cilj ovog projekta je u tome što je do sada lična karta bila samo papir, odnosno dokument sa slikom za identifikaciju u stvarnom svijetu, a sada pokušavamo da stvorimo tu funkcionalnost, odnosno da s tim prefiksom elektronska, bude identifikacija i u elektronskom svijetu. Danas u svijetu je najsigurniji oblik autentifikacije elektronska lična karta. Naši ljudi razvijaju ovaj sistem i krenućemo ubrzo sa predstavljanjem i nadam se da ćemo ga oživjeti i opravdati i cijenu i sve ono zbog čega je uvedena. Memorijski element je najveća snaga i omogućiće jednu stopostotnu identifikaciju u virtuelnom svijetu“, naglasio je.

Dodao je i kako u ovoj Agenciji imaju problema sa odlaskom kadrova. “Do sada su otišla četiri elektro inžinjera i još dva odlaze. Postalo je jako teško raditi i zatražićemo od Vijeća ministara BiH da nam omogući zapošljavanje i da bude postupak otvoren kako bismo se ojačali kadrovski”, izjavio je.

Na pitanje da li će biti problema u izdavanju pasoša je odgovorio: “Ne smije ih biti jer je izdavanje ličnih dokumenata i pasoša nešto što je od zakonske važnosti za funkcionisanje jedne države. Ukoliko dođe do problema, obratićemo se Vijeću ministara BiH”.

O tome ko je krivac za krađu identiteta je rekao: “Mi smo sa svoje strane preduzeli takve korake da je IDDEEA najmanje odgovorna za takvu situaciju. Jedna od najslabijih karika je matični ured gdje se ljudi, da tako kažem, dočepaju rodnog lista i na osnovu toga pokušavaju da se ubace u sistem. Sistem IDDEEA-e je takav da je nemoguće da se dvije osobe nalaze sa istim biometrijskim podacima. Dakle, greška je ljudska“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.