Zbog čega nije raspisana potjernica za Fazlagić i Lončarom?

Vijesti 15. nov 201612:17 > 12:39
Slobodna Bosna

Kantonalni sud u Sarajevu još uvijek nije donio odluku na zahtjev Tužilaštva KS o određivanju potjernice i raspisivanju međunarodne potjernice za Lejlom Fazlagić i Zoranom Lonačarom.

Kantonalno Tužilaštvo je u nedjelju ujutru Kantonalnom sudu u Sarajevu poslalo prijedlog za određivanje pritvora i međunarodne potjernice za troje osumnjičenih u akciji ‘Pravda’, a to su Mirsad Delimustafić, Lejla Fazlagić i Zoran Lončar.

Mirsad Delimustafić se jučer predao u Federalnoj upravi policije, a potjernica za dvoje preostalih i dalje nije potvrđena.

Zbog čega se tri dana čeka na odluku, niko nema odgovor.

Odluka o raspisivanju međunarodne potjernice za osumnjičene u akciji ‘Pravda’ još uvijek nije donesena“, kazala je za N1 glasnogovornica Kantonalnog suda u Sarajevu, Amra Kovačević.

U međuvremenu Tužilaštvo KS će danas zatražiti određivanje pritvora za Hamdu Spahića i Amirelu Lončar zbog bojazni da bi osumnjičeni na slobodi mogli prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo ili utjecati na svjedoke.

U nadležnosti Tužilaštva još su ostali Izet Musić i Mirsad Delimustafić, o kojim će se iz Tužilaštva uskoro očitovati.

Podsjećamo, međunarodna akcija ‘Pravda’, koja je počela u petak rano ujutro do sada je rezultirala hapšenjem 18 osoba.

Jednomjesečni pritvor je određen za njih pet – Aliju Delimustafića, Jusu Škrijelja, Lejlu Cerić, Suadu Hadžić i Samiru Skorupan.

Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je zahtjev Tužilaštva KS za određivanje mjera zabrane u onom obliku u kojem je Tužilaštvo i zatražilo za osumnjičene u predmetu Pravda.

Mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja države, zabranu obavljanja poslova u službi, obavezu javljanja nadležnom organu, te zabranu sastajanja sa svjedocima izrečene su za Muamera Pitu, Hajrudina Omerbegovića, Nihada Druškića, Muhameda Hadžiomerovića, Emira Karaču, Edinu Mutevelić, Kemu Kapura, Edina Banovića i Peru Vukovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.