Advokat Križanović za N1: Kome i zašto smeta Lejla Fazlagić?

Vijesti 22. nov 201615:32 > 15:54
Slobodna Bosna

"Lejla Fazlagić je kolateralna šteta u svemu. Imamo izuzetne indicije da je cijeli postupak motiviran imovinsko pravnim interesom da se dođe do izuzetnog vrijednog zemljišta. I sada se rade konstrukcije koje veze s vezom nemaju", kazao je za N1 zagrebački advokat Milko Križanović.

On je kazao da su on kao advokat i njegova branjenica, Lejla Fazlagić, zgroženi tekstom u jednim bh. dnevnim novinama gdje se na neprimjeren način vrši pritisak u pravcu inkrimniniranja osumnjičene u akciji “Pravda”.

To sve dokazuje da smo javnim dopisom bili potpuno upravu. Sa žaljenjem izražavamo da je takav status pravosuđa u BiH i takav stepen nerazumijevanja prava ljudskih sloboda i ozbiljnosti vođenja istražnog postupka.

Križanović kaže da se vrši klasični pritisak na uhapšene osobe.

Kada hapsite ljude i prijetite oduzimanjem slobode to je pritisak. Ustavni sud Hrvatske je to riješio u nizu predemeta, da priznanje ili terećenje suokrivljenika u istom kaznenom postupku ne može se smatrati dokaznom snagom protiv ovog okrivljenika. Uvijek se nalaze neki ljudi koji će ih onih ili ovih motiva okriviti drugoga kako bi olašali svoju poziciju u jednom ili drugom postupku.”

On dalje navodi da je to klasični inkvizitorski postupak koji je radila Jugoslovenska obavještajna služba.

‘Tužilaštvo hapšenjem snimalo film o svojoj snazi’

“Tužilaštvu BiH i zvaničnicima BiH mogu objasniti stvari, ali nažalost stvar je inteligencije da li neko hoće i može shvatiti. Kao advokat i branitelj objašnjavam vrlo logično, ali ja ne mogu shvatiti umjesto njih, tj. glavna tužiteljica koja to sve radi.”

Advokat Lejle Fazlagić je kazao da oni s nestrpljenjem čekaju formiranje optužnice i dokaza na kojima će se optužnica temeljiti.

Očekujem da će Sud BiH smoći snage i imati mudrost procijeniti na koji način Tužilaštvo postupka konkretno u ovom slučaju i preuzeti evropsku praksu i način prikupljanja dokaza i kvaliteta koji tužitelj do sada prikuplja, nakon što je suokrivljenike u spektakularnom postupku pohapsio kako bi snimio dokumentarni film o svojoj snazi.”

‘U posjedu dokaza o motivima hapšenja’

Iz BiH dolaze različite informacije o motivima hapšenja tih ljudi, tvrdi advokat Križanović.

U posjedu sam dokumenata da se sve radi o autopraonici u vlasništvu firme ‘Bosna Sport’ koja se nalazi iza shoping centra SCC u Sarajevu, te da je tu došlo do mimoilaženja u interesima i da je to trebalo poslužiti kao motiv da se hapsi bivši ministar MUP-a Alija Delimustafić. Tu nema niti organizacije niti bilo čega”, kazao je za N1.

Na pitanje zašto Lejla Fazlagić, naš sagovornik odgovara da se u ovom slučaju prelamaju veliki politički interesi.

Lejla Fazlagić je u radu imala predmete koji diraju u politiku, prvenstveno politiku SDP-a i SDA. To su predmeti koji su svima u javnosti BiH poznati. Možda je ona ta koja je sudila i koristila svoje pravo da sudi po svom uvjerenju, a ne po nekom pritisku i kako se tražilo od nje. Imamo i te indicije, da se htjelo utjecati na nju. Ona to nije htjela i na kraju je rezultiralo optužnicom.

‘Hapšenje Lejle – poruka tužioca svim sucima’

Križanović za N1 tvrdi da je u posjedu informacija koji govori da je cijeli postupak montiran te da nema nikakvu poveznicu sa stvarnom odgovornošću njegove braniteljice.

Svaki sudac autonoman i odluka suca podložna je žalbama i reviziji. A da tužilac odredi kako će sudac suditi je poruka svim sucima u BiH ako se ne budu pridržavali uputa da mogu završiti kao Lejla Fazlagić. To je pritisak.”

Hrvatski advokat je dodao da je Tužilaštvo napravilo jak medijski prostor i uzbudilo javnost te ‘doslovno kontaminirali medijski prostor silnim netačnim informacijama’.

Za kraj razgovora Križanović je izjavio da će se Lejla Fazlagić staviti na raspolaganje sa dokazima i argumentacijom, ali kada dođe vrijeme za to.

Upravo zbog toga, ona nije u bijegu. Kao državljanka Hrvatske podnijet će kaznene prijave protiv određenih osoba u BiH koji zloupotrebljavaju ovlasti. Podnijet će krivičnu prijavu protiv tužioca. Lejla Fazlagić je kolateralna šteta u svemu“, zaključio je branilac Lejle Fazlagić koja je, podsjećamo, osumnjičena da je kao dio organizovane kriminalne grupe pomagala u nezakonitom knjiženju nekretnina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.