Carinici spriječili krijumčarenje 715 kornjača iz BiH

Vijesti 24. nov 201620:18 > 20:23
Pixabay.com / Ilustracija

Pri redovnom nadzoru i provjeri robe na graničnom prelazu Županja carinici su u četvrtak u četiri sata ujutro spriječili krijumčarenje 715 živih kornjača koje su na popisu zaštićenih životinja, potvrdio je na konferenciji za novinare pročelnik Područnoga carinskog ureda u Osijeku Davorin Petović.

“Prilikom pregleda tovarnog prostora kamiona bosanskohercegovačkih oznaka carinik je uočio jutene vreće na kojima je pisalo ‘kava’ iako je po carinskoj deklaraciji kamion trebao prevoziti sol”, rekao je Petović te dodao da su carinici u to posumnjali te u jutenim vrećama pronašli kornjače.

Utvrđeno je da je u vrećama 80 riječnih kornjača te 635 čančara, a po Petovićevim riječima, vrijednost zaplijenjenih zaštićenih životinja je oko 2,9 miliona kuna, što znači da je vrijednost jedne kornjače procijenjena na 4000 kuna (oko 500 eura).

Po riječima zamjenika načelnika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Predraga Jaružanina, vozač kamiona i njegov suvozač su državljani BiH, uhapšeni su i predani pritvorskom nadzorniku, a za kazneno djelo trgovanja zaštićenim prirodnim vrijednostima prijeti im zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Inspektor zaštite prirode Željko Vuković rekao je da je to najveća i najvrednija zapljena zaštićenih životinja u Hrvatskoj te je dodao kako vjeruje da su carinici, uz sprečavanje šverca strogo zaštićenih ptica prije mjesec dana iz BiH, presjekli glavni krijumčarski lanac zaštićenih životinjskih vrsta.

Rekao je da su kornjače bile namijenjene najprije mađarskom, a zatim i širem tržištu Evropske unije, gdje se prodaju za kućne i vrtne ljubimce. Uz kornjače, dodao je, najviše se pokušavaju krijumčariti ptice i zmije.

Kornjače će biti prevezene u prihvatilište u Slavonskome Brodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.